Poslanici utrostručili troškove za službena putovanja
Skupština Crne Gore

Poslanici utrostručili troškove za službena putovanja

Skupština Crne Gore je u prvih 11 mjeseci prošle godine više nego utrostučila troškove za službena putovanja poslanika u inostranstvo, u odnosu na isti period 2017. kada je za te svrhe plaćeno oko 54 hiljade eura.

Iz Skupštine su agenciji MINA kazali da je u 2018. godini, zaključno sa 30. novembrom, za troškove službenih putovanja u inostranstvo potrošeno oko 182,6 hiljada eura.

Najviše novca plaćeno je za službena putovanja predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, oko 17,44 hiljade eura, dok su neznatno manje potrošili poslanici Obrad Stanišić (17,3 hiljade eura) i Predrag Sekulić (17,24 hiljade eura).

Za putovanja potpredsjednika parlamenta Branimira Gvozdenovića plaćeno je 12,53 hiljade eura, a najmanje je potrošio poslanik Janko Vućinić, oko 280 eura.

Skupština je za poslaničke plate u prvih 11 mjeseci prošle godine isplatila oko 1,4 miliona eura (bruto 2,35 miliona).

Poslanička plata je u 2018. godini iznosila oko 1,57 hiljada EUR (neto), uz prosječan minuli staž od 16,5 odsto.

Poslanicima koji su u prošloj godini bojkotovali rad parlamenta je, zaključno sa novembrom, isplaćeno na ime neto zarada oko 186 hiljada eura.

Najveću zaradu u 2018. godini ostvarili su Brajović, Marija Ćatović, Branko Čavor, Miodrag Vuković i Branko Radulović.

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača imaju pedsjednik i potpredsjednici Skupštine, dok pravo na korištenje službenih automobila imaju predsjednici radnih tijela i poslaničkih klubova, kao i zaposleni u Službi Skupštine.

Shodno Internom pravilu o utvrđivanju novčanog iznosa namijenjenog za troškove goriva za službena vozila, kada su u pitanju potpredsjednici palamenta nema ograničenja, dok generalni sekretar Skupštine može potrošiti 150, a vozač u Službi Skupštine 200 eura.

Predsjednicima radnih tijela i poslaničkih klubova, kao i zamjeniku generalnog sekretara Skupštine i šefu Kabineta predsjednika parlamenta, za te namjene odobrava se 120 eura.

Kako su kazali iz Skupštine, od 1. januara do 30. novembra prošle godine, za gorivo je utrošeno oko 36 hiljada eura.

Poslanicima koji imaju prebivalište van Podgorice plaćaju se i dnevnice za prisustvo sjednicama Skupštine i radnih tijela, u iznosu od 18 eura.

MINA/RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.