I u Novoj godini visoka zagađenost vazduha u Pljevljima, građani neobaviješteni
Foto: PV Informer

I u Novoj godini visoka zagađenost vazduha u Pljevljima, građani neobaviješteni

I u novoj godini Pljevlja su suočena sa izuzetno visokim koncentracijama štetnih materija u vazduhu koje predstavljaju izuzetnu opasnost za stanovnike, posebno za djecu,stare i hronične bolesnike.

Koncentracije praškastih PM10 čestica su tokom čitavog dana prema zabilježenim podacima sa Mjerne stanice u Gagovića imanju bile 4 i više puta veće od zakonom dozvoljenih 50mg/m3, da bi oko ponoći satne koncentracije otrovnih čestica u vazduhu bile skoro 11 puta veće i iznosile su rekordnih 543,4 mg/m3, piše PV Informer.

U toku dana su mnoga djeca u užem dijelu grada boravila na otvorenom, a da nisu imali informaciju da je taj boravak na otvorenom veoma rizičan za njihovo zdravlje.

6407390a17

Foto: PV Informer

Najbolji primjer za to je boravak djece 1. januara 2019.godine na klizalištu koje se nalazi na centralnom trgu u gradu u vrijeme kad je zagađenost vazduha bila izuzetno visoka.

"Krajnje je vrijeme da čelnici lokalne uprave nešto konkretno urade po pitanju zaštite zdravlja vlastitih gradjana i počnu sa realizacijom postavljama digitalnih tabli u užem dijelu grada na kojima će u svakom trenutku biti prezentovani podaci sa mjerne stanice u gradu i istovremeno sa početkom rada TV Pljevlja u okviru Jutarnjeg programa obavezati lokalnog javnog emitera da redovno informiše građane o zagađenosti vazduha u gradu da bi oni sami mogli odlučivati da li je neophodno da u vrijeme visoke zagađenosti borave na otvorenom", predlažu iz PV Informera.

Istovremeno dodaju da je krajnje vrijeme da lokalna uprava zajedno sa Direktoratom za zaštitu životne sredine i resornim Ministarstvom okonča agoniju oko početka izgradnje nove toplane u gradu koja traje još od 2016. godine što je krajnje neozbiljno i neprihvatljivo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.