Liječite upalu sinusa inhaliranjem pomoću ovog ljekovitog bilja
Ilustracija

Liječite upalu sinusa inhaliranjem pomoću ovog ljekovitog bilja

Upala sinusa obično je praćena velikom količinom sekreta koja se sliva kroz nos. Uz ovaj simptom nerijetko se javlja i pritisak u glavi, kao i glavobolja.

Da biste ubrzali oporavak fitoterpeuti preporučuju inhaliranje i kreme na bazi ljekovitog bilja. 

Moćni bosiljak 

Dvije kašike bosiljka prelijte sa pet decilitara ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta. Kada je čaj odstajao, procijedite i zagrejate ga. Paru inhalirajte kroz nos. Ponovite više puta u toku dana. 

Krema za lakše disanje 

U 10 ml gela od aloa vere dodajte po 16 kapi etarskog ulja bora i eukaliptusa. Dobro promiješajte drvenom kašičicom. Nanosite vrlo malu količinu kreme u nozdrve, masirajte korijen nosa i područje oko nosa da biste brzo osjetili olakšanje u disanju i izbacivanju sluzi. Ovo se preporučuje dva-tri puta dnevno, pogotovo prije spavanja. 

Protiv gnojne upale 

U slučaju pojave bakterija i gnoja u sinusnim šupljinama, savjet je mirovanje uz antibiotike. Od pomoći može da bude i stavljanje vrućih, kuvanih jaja sa obije strane nosa. Takođe, preporučuje se nekoliko puta dnevno, ušmrkavanje mlake slane vode ili blagog čaja od kamilice i bokvice. Skuvajte krompir u ljusci i ocijedite vodu. Nagnite se nad posudu, prekrijte glavu peškirom i udišite vrelu paru što je moguće brže.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.