Rumunija od danas prvi put predsjedava EU
ilustracija

Izazovna godina

Rumunija od danas prvi put predsjedava EU

Rumunija je od danas i zvanično predsjedavajuća članica Evropske unije.

U svom prvom polugodišnjem mandatu Rumunija će tokom predsjedavanja na dnevnom redu Evropske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana te održavanje izbora za Evropski parlament.

Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Evropske unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i odbrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Evrope koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti, prenosi Anadolija.

Dva važna događaja dogodiće se tokom rumunskog stolovanja Evropskom unijom, Bregzit i evropski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29.martom napustiti Evropsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju će biti održavanje izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za period od 23. do 26. maja, a pravo glasa ima oko 400 miliona birača.

Najavljeno je da će se u martu i maju održati samiti lidera Evropske unije u rumunskom Sibiu.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Evropske unije predati Finskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.