Ukoliko želite da zasijate punim sjajem u novogodišnjoj noći ovo su savjeti kako da pametno pijete i ne pokvarite sebi zabavu
Foto: Ilustracija

Ukoliko želite da zasijate punim sjajem u novogodišnjoj noći ovo su savjeti kako da pametno pijete i ne pokvarite sebi zabavu

Ukoliko želite da zasijate punim sjajem u novogodišnjoj noći alkohol, odnosno višak alkohola, neće vam biti saveznik. Ako nemate "strategiju", lako vam se može desiti da popijete više nego što ste namjeravali.

Šta možete da uradite? Kako da se pripremite ako želite da se tokom večeri opustite i popijete neku čašicu više? 

Nutricionisti savjetuju prije svega prije omiljenog alkoholnog pića da pojedete nešto. Sat, dva prije zabave najbolje je da pojedete jedan jači obrok, a ukoliko niste u mogućnosti onda bar šaku oraha ili masline. 

Pijte zeleni čaj cijeli dan i veliku čašu vode prije nego što krenete u izlazak. Zvuči banalno, ali ukoliko ste dehidrirali u toku dana, može se desiti da se već posle jedne čaše vina napijete. 

Ako ne želite da se osećate naduto izbegavajte da mešate alkohol i gazirana i slatka pića, međutim najvažnije je da imate plan i da ga se pridržavate. 

Plan je čaša pića, pa čaša vode, odnosno gutljaj pića, pa gutljaj vode ili odgovarajućeg soka. I tako do kraja večeri. Nemojte gubiti sa uma da sa alkoholom u svim situacijama treba da budete umjereni. 

Čuvajte se "zdravih" pića poput crnog vina, jer se svi pozitivni uticaji potiru sa nivoom alkohola u krvi, ako pretjerate sa količinom. 

Atmosfera će biti jednako vesela i ukoliko nazdravite sa cijeđenim sokom na primjer. 

Doktorka Nada Macura savjetuje prije svega da se uopšte ne pije i to naročito mladi i starije osobe koje uzimaju terapiju. 

"Mladi koji nisu nikad pili treba da budu trijezne glave i da uopšte ne uzimaju alkohol, jer kod njih najbrže dođe do intoksikacije. Apsolutno bez alkohola i vozači, kao i svi koji uzimaju terapiju u večernjim satima. Neka nazdravljaju sokovima i vitaminima, jer je to za njih najadekvatnije", rekla je Macura za portal B92. 

Ukoliko ipak unesete više alkohola popijte jednu jaku kafu ili izazovte povraćanje, savjetuje ljekarka i dodaje da je Vojnomedicinska akademija u Beogradu dežurna ukoliko dođe do dramatičnih stanja. 

Najvažnije je da se veselite i ne dozvolite da vas alkohol u tome spriječi. Ako ga već konzumirate neka to bude pametno, da bi bio saveznik u veselju.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.