Haradinaj: Nadam se konačnom sporazumu Kosova i Srbije u 2019.
Ramuš Haradinaj

"Moramo riješiti sva otvorena pitanja između dvije zemlje"

Haradinaj: Nadam se konačnom sporazumu Kosova i Srbije u 2019.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se taksa na robu iz Srbije može ukinuti tek kada Srbija prestane sa agresivnom ponašanjem prema Kosovu i da se nada da će naredne godine biti postignut konačni sporazum sa Srbijom.

Haradinaj je na završnoj konferenciji za novinare u ovoj godini istakao da su se "na sreću neke stvari promijenile u pogledu dijaloga Kosovo- Srbija, jer je Kosovo dobilo Pregovaračku ekipu kojom koopredsjedavaju Fatmir Limaj, zamjenik premijera i Špend Ahmeti, lider opozicione Socijaldemokratske partije", javlja Anadolija.

“Sada je teško dati inpute van ove delegacije, inpute ko ima, ideje ko ima, treba da pruži delegaciji. Ja sam zato sav materijal koji ima Vlada predao, uključujući i arhivu, a predsjednik Tači sada treba da otkrije bilo koji materijal koji ima delegaciji, jer iako predsjedniku sleduje da se sastaje sa predsjednikom Vučićem, pregovori se ne vode sa dva čovjeka. Ne mogu oni da pregovaraju o nestalima, o ekonomiji, o ratnoj šteti, ne pregovaraju o tome dva čovjeka, nego ekipe i stručnjaci”, kazao je Haradinaj. 

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje se u 2019. godini postigne konačni sporazum sa Srbijom, kazao je da bi bio najpametniji čovjek na svijetu kada bi to znao.

Međutim, istakao je da se nada da će se sporazum postići, mada taj proces neće biti lak, jer kako je naglasio, taj proces zahtijeva ne samo ozbiljno angažovanje Kosova, Srbije i Evrope, nego i Sjedinjenih Američkih Država. 

Kada je riječ o taksama od 100 posto uvedenih Kosovu i BiH, Haradinaj je istakao da su takse uvedene zbog "ponašanja Srbije kao male Rusije" i njenog sistematskog angažovanja protiv Kosova.

On je dodao da je cilj uvođenja taksi bio da se Srbiji stavi do znanja da se to mora promijeniti. 

“Bili smo veoma satjerani uza zid i nismo mogli da se ne branimo. Kada bi se Beograd složio da sjednemo zajedno, ali ne kao do sada ovi sastanci za slikanje, nego nešto kao sto je bio Rambuje ili Dejton, kada bi imali najavljeno nešto tako onda bi sagledali kako da sve riješimo. Međutim, nećemo stvari rješavati jedne po jedne, moramo riješiti sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, inače će to da traje vijekovima. I mi smo zaintresovani da riješimo sve i takse i slobodnu trgovinu, ali i nezavisnost, priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama i sve što dolazi s time”, kazao je Haradinaj. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.