Novu 2019. već dočekali stanovnici ostrva Tonga, Samoe, Kiribata i Novog Zelanda(VIDEO)
Foto: twitter @MorningExp

Spektakularan vatromet

Novu 2019. već dočekali stanovnici ostrva Tonga, Samoe, Kiribata i Novog Zelanda(VIDEO)

U Novu, 2019. godinu, prvi su ušli stanovnici ostrva Tonga, Samoe i Kiribata, a nakon njih i Novi Zeland.

Tonga i Samoa u polinezijskom trouglu su među prvima koji su sa vatrometom dočekali 2019. godinu. Posljednja mjesta na Zemlji koja će ući u Novu godinu su mala, udaljena američka ostrva kao što su ostrvo Bejker i Hauland, koja su nenaseljena.

Od naseljenih mjesta, posljednji dočekuju 2019. godinu stanovnici američke Samoe.

Interesantno je da je Samoa prva zemlja koja je proslavila ulazak u Novu godinu sa neizbježnim vatrometom, a samo sat vremena letom udaljena američka Samoa mora da čeka još 12 sati da prođe da bi ušla u 2019. godinu, zbog vremenske razlike.

Doček Nove godine na Novom Zelandu obilježen je uz vatromet nad Oklandom sa tornja "Skaj" (Nebo) visokog 200 metara. 

Zajedno s Novim Zelandom u 2019. godinu ušli su i ostrvska država Fidži, kao i Antarktik. 

Svjetski mediji prenose da su stanovnici Novog Zelanda dočekali Novu godinu uz kišu te da je nekoliko sati prije ponoći Okland zahvatila i grmljavina.

Poslije Tonge, Samoe i Kiribata, veći dio Australije dočekuje 2019. a za njom slijede Japan, Južna Koreja, mali dio Rusije i Indonezije, pa poslije slijede Indija, Šri Lanka, Azerbejdžan, Jermenija, UAE, Oman i Sejšeli.

U 22 sata po Griničkom srednjem vremenu 2019. dočekaće Grčka i još 30 zemalja, kao i Južnoafrička Republika, Sirija, pa onda u 23 slijede po GMT Njemačka i još 43 zemlje.

U 04:00 po GMT ulaze Kanada, Bolivija, Venecuela, Barbados, a u 06:00 veći dio SAD i Centralne Amerike, a u 09:00 Aljaska i neki regioni francuske Polinezije.


 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.