Baković: Apelujem na smirivanje tenzija
Šućko Baković

Zabrinut zbog izjava o Zakona o javnom redu i miru

Baković: Apelujem na smirivanje tenzija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izrazio je zabrinutost i osudio izjave kojima se poziva na netrpeljivost i narušava koncept uspostavljenih demokratskih vrijednosti građanskog i multietničkog sklada.

"Apelujemo na smirivanje tenzija koje se šire komentarisanjem takvih stavova.

Prateći aktuelna dešavanja i reakcije nakon glasanja o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, u Skupštini Crne Gore, neophodno je ukazati na neprihvatljive i negativne posljedice izražavanja političkih mišljenja kojima se dovodi u pitanje ustavno pravo poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju", saopštio je ombudsman Šućko Baković.

Ističe da su ovih dana više puta u izražavanju političkih stavova korišćeni izrazi kao što su: „nepoželjnost pojedinaca na određenoj teritoriji, netrpeljivost, nacionalizam, šovinizam, mržnja“, i sl, što je prema riječima ombudsmana ozbiljan alarm za reakciju i poziv na očuvanje međunacionalnog poštovanja, suživota i tolerancije, po kojima je crnogorsko društvo prepoznato i služi kao pozitivan primjer.

Kao i više puta do sada u sličnim situacijama, ne ulazeći u komentarisanje političkih odnosa i pitanja, Zaštitnik je pozvao pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i međusobnom uvažavanju.

"Zalažući se za puno ostvarivanje manjinskih prava svih pripadnika manjinskih naroda i drugih majinskih nacionalnih zajednica, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, od političara, kao nosilaca odgovornih funkcija, očekujemo da budu predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i da u skladu sa tim prilagode svoje istupanje i djelovanje.

S obzirom na to da u raznim osjetljvim društvenim i političkim momentima lako dolazi do „zamjene teza“ i zaoštravanja retorike, pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija, vjerujući da su od njih jači i veći demokratski kapaciteti crnogorskog društva", zaključuje se u reagovanju Zaštitnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.