Merkel: Građani da očuvaju Evropsku uniju kao projekat mira i blagostanja
Angela Merkel

Merkel: Građani da očuvaju Evropsku uniju kao projekat mira i blagostanja

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjem obraćanju apelovala na građane da očuvaju Evropsku uniju kao projekat mira i blagostanja.

Kako prenosi Dojče vele (DW), od 2005. Angela Merkel ima tradicionalno novogodišnje obraćanje u kojem se najprije obraća ljudima u Njemačkoj sa "drage sugrađanke i sugrađani". Ipak, navodi DW, te riječi osluškuju se i van Njemačke.

Merkel je govorila o "veoma teškoj političkoj godini" za nama, a tu ne misli samo na svoju zemlju.

Demokratija živi od promjena.

Kancelarka je najprije govorila o šest mjeseci natezanja da se napravi vlada nakon izbora u septembru 2017.

"Kada je vlada demohrišćana i socijaldemokrata konačno formirana, "bilo je u njoj svađe i bavili smo se sami sobom", rekla je Merkel.

Za svoje povlačenje sa čela demohrišćana i najavu da se nakon tekućeg kancelarskog mandata više neće baviti politikom, Merkel je rekla da nema veze sa tim "koliko je nezadovoljavajuća bila prethodna godina".

Ona je dodala da je dovoljan razlog za kraj karijere to što je već 13 godina na funkciji.

Nastavljamo ono "što su nam ostavili prethodnici" i oblikujemo sadašnjost za one koji dolaze, rekla je kancelarka.

Merkel je uvjerena da se izazovi mogu prevazići "ako se držimo zajedno i sarađujemo sa drugima preko granica".

Ona je govorila o nedavno održanom samitu o klimi u Katovicama, upravljanju migracijom i borbi protiv međunarodnog terorizma.

"U sopstvenom interesu želimo da riješimo ova pitanja", rekla je.

Kancelarka je navela da su "izvjesnosti međunarodne saradnje" pod pritiskom, ne navodeći primjere.

Kako navodi DW, nema sumnje da je mislila na prekoatlantske odnose, odnosno na predsjednika SAD Donalda Trampa.

"U takvoj situaciji moramo za svoja ubjeđenja čvršće da se borimo“, rekla je njemačka kancelarka.

Sa Velikom Britanijom treba zadržati "tijesno partnerstvo", kazala je Merkel i pozvala sunarodnike da na izborima za Evropski parlament u maju doprinesu da EU ostane "projekat mira, blagostanja i sigurnosti".

Ona je poručila da će njena Vlada na domaćem planu raditi na uspostavljanju "ravnopravnih uslova života", tako da "svako ima dobar pristup obrazovanju, stambenom prostoru i medicinskoj njezi".

Uprkos narušenoj društvenoj klimi tokom odlazeće godine, Merkel je rekla: "Ako svoje vrijednosti i ideje sprovodimo sa ubjeđenjem, nastaće nešto novo i dobro".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.