Preminuo čovjek koji je spasio 350 jevrejske djece u ratu
Žorž Loanže

Preminuo čovjek koji je spasio 350 jevrejske djece u ratu

Pripadnik francuskoj pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, Žorž Loanže, koji je spasio stotine jevrejske djece, preminuo je u 109. godini, javila je francuska Fondacija za holokaust. Vjeruje se da je spasio 350 djece.

Time je izbjegao deportaciju, a posle nekog vremena uspio je da pobjegne.

Uspio je da se vrati u Francusku tokom rata gdje je pristupio pokretu otpora i spasavao jevrejsku djecu čiji su roditelji ili ubijeni ili odvedeni u koncentracione logore.

Jedan od metoda spasavanja djece bio je da ih odvede do granice sa Švajcarskom, a onda šutne loptu preko i natjera ih da odu po nju.

„Vidio sam fudbalski teren koji se nalazio na granici. Oko njega je bila dva i po metra visoka ograda, a bio je potpuno pust. Tu sam dovodio djecu i govorio nekima od njih da se popnu iz ogradu a da ću im onda šutnuti loptu“, objasnio je Francuz svoj metod spasavanja djece.

Njegov rođak, poznati pantomimičar Marsel Marso, takođe je bio pripadnik francuskog pokreta otpora.

RTS/BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.