Smolović: Sve što radimo ima za cilj povećanje zaposlenosti

Uspješna godina, u narednoj puno posla

Smolović: Sve što radimo ima za cilj povećanje zaposlenosti

Sumirajući godinu na izmaku gradonačelnik Bijelog Polja Petar Smolović ocijenio je da je bila veoma uspješna za tu opštinu tokom jučerašnjeg novogodišnjeg susreta sa predstavnicima medija.Brojni projekti su započeti i brojne aktivnosti su najavljene za narednu godinu. Sve što lokalna uprava radi ima za cilj, prema riječima Smolovića, poboljšanje kvaliteta života građana i otvaranje novih radnih mjesta.

Najveći problem Bijelog Polja, kao i sjevera u cjelini, jeste iseljavanje usled velike nezaposlenosti.

Smolović je svjestan da je nezaposlenost velika ali poručuje da se taj problem strateški pokušava riješiti.

“Ne možemo kao opština da zaposlimo ljude ali možemo da popravimo privredni ambijent, sve ovo što radimo za cilj ima povećanje zaposlenosti. To preko noći ne možemo riješiti. Svi projekti u čiju se realizaciju krenulo i koji su u planu upravo će uticati na rast zaposlenosti i razvoj opštine”, kazao je Smolović podsjećajući da je za dvije godine otvoreno više fabrika i upoređujući sa drugim gradovima na sjeveru zemlje kazao da je najviše radnih mjesta otvoreno upravo u Bijelom Polju.

Lokalna uprava čini sve da olakša privredni ambijent investitorima.Podsjetio je da je otvoreno šest biznis zona što je za rezultat imalo otvaranje novog proizvodnog objekta Mercatora, otvaranje nove fabrike Mesoprometa, peletare Pelengić, TC Elkos itd.  Kruna je otvaranje fabrike Kisjela voda Rada koja će početkom godine početi sa proizvodnjom prepoznatljive bjelopoljske mineralne vode.

Govorio je i o kapitalnim projektima koji se realizuju i koji su ključni za razvoj opštine te najavio brojne infrastrukturne aktvnosti u 2019. godini.

“Potpisani su ugovori o izgradnji žičara od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijednosti oko četiri miliona eura i za izgradnju žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedne osam miliona eura. Naredna 2019. godina će biti ključna za realizaciju ova dva projekta, da bi već 2020 bili u operativnoj upotrebi, odnosno da doprinose privrednom razvoju i zapošljavanju”, rekao je Smolović.

Govoreći o trećem kapitalnom projektu, kolektoru najavio je da će u januaru biti raspisan međunarodni tender za konačno postrojanje.

“Nadam se da ćemo u naredne dvije godine imati riješeno pitanje kolektora te da će se konačno stvoriti preduslovi da se očisti Lim”, kazao je predjsednik Opštine Bijelo Polje najavljujući da će se istovremeno raditi na projektu za izgradnju šetališta uz Lim, budući da je Bijelo Polje jedini grad koji je smješten na obalama rijeke a da na istu nema izlaz niti promenadu.

Krajni cilj lokalne adminitracije, ponovio je prvi čovjek Opštine, je povećanje kvaliteta života građana te su u tom pravcu planirana ulaganja i poboljšanja u oblasti obrazovanja, zdravstva, sporta...

“U 2019. godini će početi izgradnja OŠ "Dušan Korać" sa aneksom za Muzičku školu, sa preduslovima da otvorimo prvu Srednju muzičku školu na sjeveru kao i sa sportskom salom. U planu je i izgradnja novog dječijeg vrtića na Zaimovića Livadama, te završetak rekonstrukcije fiskulturne sale OŠ ,,Marko Miljanov“.”, kazao je Smolović. Lokalna uprava će uraditi sve da zadrži fakultete budući da je važno da Bijelo Polje ostane u visokoškolskom obrazovanju te najavio moguće otvaranje novih smjerova.

494318492722649134498877863809897471672320n

Sa prijema, foto:Kodex

Govoreći o stanju u zdravstvu konstatovao je da se još uvijek osjećaju loše posledice nemilih događaja od prethodnih godina što uzrokuje i probleme u kadrovskom smislu iako su značajno poboljšani uslovi. Podsjetio da je Opšta bolnica dobila savremeni multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura i dodao da će Vlada Crne Gore nastaviti sa ulaganjima u zdravstveni sistem i u 2019. godini.

“Prioritet je rekonstrukcija operacionog bloka u Opštoj bolnici Bijelo Polje”, kazao je Smolović. Smatra i da je potrebno napraviti strategiju na državnom nivou u smislu kako dovesti i zadržati stručan medicinski kadar.

Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi podsjetio je da su završeni projekti za rekonstrukciju gradskog stadiona, za šta je Fudbalski savez Crne Gore opredijelio sredstva u iznosu od oko milion i 500 hiljada eura koji će, prema najavi, biti moderan stadion, sa uslovima za odigravanje i međunarodnih mečeva. Gradiće se, kazao je, i mali sportski tereni sa pomoćnim stadionom na lokalitetu Otoka.

“Završen je i projekat za atletsku stazu a planirana je izgradnja i trim staze na Obrovu, koja je neophodna građanima ali i posjeticima koji požele rekreativnu šetnju”, rekao je Smolović.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da je Bijelo Polje prepoznato u oblasti kulture, kao grad sa devet festivala te najavio poboljašanja i dodatna ulaganja i u toj oblasti, rekonstrukciju muzeja, moguću saradnju sa Crnogorskim narodnim pozorištem te najavio značajnu donaciju TIKE Centru za kulturu, 3D bioskopa, vrijednosti 80 hiljada eura.

Govoreći o tome, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević koji je prisustvovao prijemu, kazao je da će oprema koja je donacija Tike biti u funkciji od sredine februara.

“Sa ovom tehničkom opremom dobićemo jedan multimedijalni studio koji će biti od koristi za sve građane Bijelog Polja, a vjerujem i čitavom sjevernom regionu, jer će to biti jedini 3D bioskop na Sjeveru”, kazao je Abazović pojašnjavajući da je u pitanju novi sistem linkovanja filmova sa svjetskim distributerima, te da će Bijelo Polje biti  u toku sa savremenim filmskih stvaralštvima.

Vizija ove uprave je da Bijelo Polje postane moderan turistički centar - naveo je Smolović.

Valorizacija Đalovića pećine koja je biser Jugoistočne Evrope, izgradnjom skijališta uz infrastrukturnu uređenost opštine, bogat kulturni i sportski sadržaj tokom cijele godine uz tradicionalan gostoljubiv pristup Bjelopoljaca i toleranciju Bijelo Polje će označiti kao grad sa bogatom turističkom ponudom.

Sve će to podstaći razvoj i učiniti da grad postane bolje mjesto za život.

Smolović je govorio i o stabilizaciji javnih finansija. Kazao je da je lokalna uprava ostvarila znatne uštede u godini na izmaku a sa tom praksom će se nastaviti i u narednoj godini.. Naglasio je da se opština u ovoj godinii nije zadužila ni cent te dodao da je prije dva dana isplaćena 14. plata zaposlenima. Ispunjene su i sve obaveze prema studentima, poljoprivrednicima i institucijama.

"Realizacija budžeta za 2018. godinu iznosila je zavidnih 98,4 posto a budžet za narednu 2019. godinu iznosi 15.720.534 eura", zaključio je Smolović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.