Modrić počektom 2019. izlazi pred sudiju u Madridu zbog utaje poreza
Luka Modrić

Da plati 1,4 miliona eura

Modrić počektom 2019. izlazi pred sudiju u Madridu zbog utaje poreza

Fudbaler Reala Luka Modrić mogao bi početkom godine izaći pred sudiju u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi s španskom poreskom upravom.

Modrić je prihvatio optužbu za utaju poreza u iznosu od 870.728 eura i pristao da plati 1,4 miliona eura u šta su uračunate kazna i kamate.

Ročište u slučaju Kristijana Ronalda, kako je dodao, zakazano je za 14. januar.

"Prvo ćemo riješiti slučaj Kristijana Ronalda, a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom godine. Još nemamo tačan datum. On će morati lično da da izjavu, obzirom da ovdje živi", rekao je portparol suda Luis Salas, prenosi Hina. 

Špansko državno tužilaštvo optužilo je prošle godine Modrića i njegovu suprugu Vanju za poresku prevaru od 870.728 eura.

Oni su u Luksemburgu otvorili firmu "Ivano S.a.r.l." na čiji račun je Modrić dobijao novac od sponzorskih ugovora tokom 2013. i 2014. godine. 

Istraga je počela 2016. kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreskoj prijavi za te dvije godine nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. 

On je u imovinskoj karti naveo da je vlasnik firme "Ivano S.a.r.l". 

Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžom jeste u skladu sa zakonom i on preko nje može ostvariti finansijsku dobit ako se ona bavi tom djelatnošću.

Djelatnost uključuje promotivne događaje, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua i slično, te ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamjenu za novčanu naknadu. 

Poreska policija je, međutim, ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlene i opremu i da služi fudbaleru za izbjegavanje plaćanja poreza u Španiji. 

Istražitelji su zaključili da u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničeg osim registrovane firme na tamošnjoj adresi.

Na njen račun je isplaćivan novac od sponzora i marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom.

Po ugovoru Modrića i njegove firme, taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.