Petinu žrtava u Crnoj Gori ubila rodbina
Foto: Ilustracija

Podaci iz Vladine Strategije

Petinu žrtava u Crnoj Gori ubila rodbina

Skoro svaka peta osoba ubijena u Crnoj Gori (18,8 odsto), ubijena je od strane člana porodice, pokazuju podaci iz vladine Strategije za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i malokalibarskim i lakim oružjem i municijom za period do 2025.

Žene čine većinu žrtava ubijenih u porodičnom nasilju i to čak 73,3 odsto, a muškarci 26,7 procenat, piše Dan.

“Sve žene koje su ubijene od strane člana porodice, ubijene su od intimnog partnera, što je najčešći vid ubistva žena. Nasuprot tome, ubistvo od strane partnerke predstavlja vrlo mali procenat ukupnog broj ubistava muškaraca, tako je u periodu od 2012. do 2016. zabilježeno samo jedno ubistvo od strane intimne partnerke”, piše u strategiji.

Gotovo svaka druga žena koju je ubio partner ubijena je vatrenim oružjem (45,5 odsto).

“Zloupotreba vatrenog oružja rijetko se prijavljuje u kontekstu nasilja u porodici. Od 920 prijavljenih slučajeva krivičnog djela nasilja u porodici, u samo četiri slučaja je prijavljena zlopotreba vatrenog oružja, dok u registrovanim krivičnim djelima protiv polne slobode nije bilo prijavljenih slučajeva zloupotrebe vatrenog oružja. Nasuprot tome, nasilje u porodici predstavlja relativno čest razlog za odbijanje izdavanja odobrenja za nabavku oružja. U istraživanom periodu, ukupno je odbijeno zahtjeva 872 lica za nabavku oružja, a u svakom petom slučaju (22,5 odsto) nasilje u porodici je predstavljalo razlog za odbijanje”, pokazuju prikupljeni podaci.

U petogodišnjem periodu za koji su prikupljani podaci, registrovano je 411 počinioca krivičnih djela vatrenim oružjem.

“Među počinicima izrazito dominiraju muškarci (96,9 odsto), dok su žene rijetko (3,1 odsto). Od ukupno 46 lica koja su počinila ubistvo vatrenim oružjem sve su muškarci. Najveći broj smrtnih slučajeva vatrenim oružjem prouzrokovan je pištoljem i poluautomatskim pištoljem, dok se puške, karabini i sačmare, kao i automatsko oružje ređe pojavljuju”, navodi se u strategiji.

Muškarci čine apsolutnu većinu lica ubijenih vatrenim oružjem, 56 ili 93,3 odsto.

“Žene su žrtve ubistva vatrenim oružjem u 6,7 odsto slučajeva. U periodu istraživanja, registrovana su dva smrtna slučaja prouzrokovana nezgodom uz upotrebu vatrenog oružja. U oba slučaja žrtve su bili mladi muškarci. Vatreno oružje se često zloupotrebljava i za nanošenje povreda. U navedenom periodu, zabilježeno je 157 povreda nanijetih vatrenim oružjem. Muškarci čine većinu povrijeđenih lica (93,6 odsto)”, konstatuje se u strategiji.

Istraživanje koje su sproveli Razvojni program Ujedinjenih nacija i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokazalo je da je u Crnoj Gori 42 odsto žena, odnosno skoro svaka druga, bilo izloženo nekoj vrsti nasilja od muža ili partnera. Statistika NVO sektora pokazuje da je u posljednjih sedam godina ubijeno preko 20 žena.

“Nasilje u porodici jedan je od najradikalnijih oblika rodno zasnovanog nasilja, njegova rasprostranjenost se ne smanjuje u mjeri koja bi bila zadovoljavajuća. Vlada Crne Gore naglašava potrebu da se pojavi nasilja u porodici, kao i svakom obliku rodno zasnovanog nasilja, dodatno posveti pažnja putem jačanja međuinstitucionalne saradnje, saradnje sa nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama”, navode u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.