Češka izručuje Kašćelana Crnoj Gori po hitnom postupku
Slobodan Kašćelan

Češka izručuje Kašćelana Crnoj Gori po hitnom postupku

Navodni vođa „kavačkog klana” Slobodan Kašćelan Crnoj Gori biće izručen po takozvanoj pojednostavljenoj proceduri, saopšteno je „Danu” iz Ministarstva pravde.

To znači da je procedura ekstradicije ubrzana i da nema nikakvih smetnji da se Kašćelan ubrzo nađe u spuškom zatvoru.

Iz Ministarstva pravde navode da su obaviješteni o hapšenju posredstvom Interpola Podgorica.

“Uslijedilo je obavještenje Ministarstva pravde Češke da se okrivljeni složio sa izručenjem i da će biti izručen Crnoj Gori po pojednostavljenoj proceduri, u skladu sa propisima Češke”, kazali su iz Ministarstva pravde.

Kašćelan je uhapšen sredinom mjeseca u Pragu po međunarodnoj potjernici Crne Gore. Tamošnja policija postupala je po informacijama dobijenim od crnogorskih istražitelja. Vođa „kavačkog klana” potražuje se kako bi mu se sudilo zbog pokušaja ubistva, organizovanja kriminalne grupe i zelenašenja.

Uhapšen je u iznajmljenom stanu. Radeći na njegovom lociranju istražitelji su utvrdili da je često mijenjao lokacije i koristio lažne pasoše. Istragom je utvrđeno da je Kašćelan tokom bjekstva boravio u Beču. Tamošnja policija je po prijemu te informacije organizovala akciju i pretresla stan u kojem je boravio. Ipak, vođa „kavčana” je uspio da pobjegne. Istražitelji su došli i do podatka da se Kotoranin krio i u Peći, gdje je bio u štek stanu sa Mariom Miloševićem, koji je uhapšen u Prištini po potjernici koja je za njim raspisana zbog optužbi da je učestvovao u likvidaciji Radomira Đuričkovića.

Kašćelan je potraživan zbog sumnje da je u Prčanju 2010. sa umišljajem pokušao da liši života Igora Markovića. Pucnjava se dogodila na parkingu i putu vile „Marija”, kada su Kašćelan i Marković pucali jedan na drugoga. Presudom iz 2014.  Kašćelan je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Markovića i nedozvoljenog držanja oružja, dok je Marković osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Kašćelana i nedozvoljenog držanja oružja.

Osim tog slučaja, vođa „kavačkog klana” se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. U tom postupku se tereti da je krajem maja 2010. na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.