Crna Gora da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU
Teodor Meleškanu

Rumunija se obavezuje da bude podrška

Crna Gora da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU

Zapadni Balkan mora da postane dio Evropske unije u razumnom vremenskom roku i mi se obavezujemo da ćemo da nastavimo da budemo podrška našim partnerima u regionu. To je u intervjuu za Pobjedu kazao rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Meleškanu.

Značaj ove poruke ogleda se u činjenici da će Rumunija 1. januara ove godine preuzeti predsjedavanje Savjetom EU, a Meleškanu ističe da će za Crnu Goru biti važno da otvori sva poglavlja u pregovorima, kako bi se još više približila evropskoj zajednici.

“Kada je riječ o spoljnoj evropskoj dimenziji, naši prioriteti tokom predsjedavanja Savjetom EU će uključiti Zapadni Balkan, istočna susjedstva, bezbjednost i odbranu i ulogu EU u multilateralizmu. Vjerujemo da globalni uticaj EU počinje njenom pojačanom ulogom u susjedstvu. Upravo zbog toga Rumunija će nastaviti da pridaje veliki značaj procesu proširenja, koristeći naredne ključne trenutke za dalje promovisanje angažmana EU u regionu i posvećenost naših partnera reformama i demokratskoj transformaciji. Nastavićemo da naglašavamo značaj naše zajedničke podrške za region Zapadnog Balkana kako bismo se efikasnije pozabavili zahtjevima procesa pridruživanja i pojačali njegov tempo”, rekao je šef rumunske diplomatije.

Potpuno su, kazao je, svjesni da je jedan od važnih ciljeva za Crnu Goru da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU, dok u isto vrijeme treba zadržati fokus na internim pripremama koje omogućavaju zatvaranje nekih poglavlja.

“Podržavamo ovaj cilj unapređenja pregovora o pristupanju. Zapadni Balkan mora da postane dio Unije u razumnom vremenskom roku i mi se obavezujemo da ćemo da nastavimo da radimo na podršci našim partnerima u regionu. Takođe, predviđamo da ćemo istočne susjede svrstati među najvažnije prioritete tokom našeg predsjedavanja Savjetom EU, posebno imajući u vidu da će iduće godine, Istočno partnerstvo proslaviti svoju desetu godišnjicu to je savršena prilika da se dokaže da ovo partnerstvo ispunjava svoja obećanja. Štaviše, ovaj okvir treba ojačati kako bi se otkrio njegov puni potencijal za sve građane. Oni su ti koji treba da uvide prednosti približavanja EU u smislu vrijednosti i principa. Takođe ćemo u potpunosti iskoristiti mogućnosti kako bi se u dnevni red EU, gdje je to relevantno, dugoročno uključile teme vezane za Crno more”, objasnio je.

Postizanje sigurnosti i odbrane EU biće ključni prioritet u godinama koje dolaze.

“Rumunija će podržati visokog predstavnika u realizaciji tekućih inicijativa u okviru Inicijative Zajedničke sigurnosne i bezbjednosne politike (CSDP), uglavnom fokusirajući se na razvoj odbrambenih sposobnosti EU, istovremeno osiguravajući komplementarnost i ojačano partnerstvo sa NATO-om. Ovo je posebno važna stvarjer odnos eU i NATO-a treba da bude ključno pitanje za Crnu Goru, budući da je ona članica NATOa i buduća članica EU. Način na koji EU ispunjava svoje obaveze je od suštinskog značaja za njen kredibilitet u inostranstvu. U tom smislu, nastojaćemo da ojačamo privrženost Evrope multilateralizmu i međunarodnom pravu, uključujući i dalje razvijanje partnerstva između EU i UN. Poseban naglasak biće stavljen na značaj transatlantskih odnosa u održavanju međunarodnog poretka i sigurnosti zasnovanog na pravilima”, naveo je Meleškanu.

Podsjetio je da je Rumunija snažno podržavala pristupanje Crne Gore NATO-u, a njeno učlanjenje u savez u junu prošle godine smatra važnim dostignućem.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.