Njemačka se povezuje sa Danskom podvodnim tunelom, vrijednost gradnje osam milijardi dolara

Njemačka se povezuje sa Danskom podvodnim tunelom, vrijednost gradnje osam milijardi dolara

Njemačke vlasti odobrile su gradnju tunela, vrijednosti osam milijardi dolara, koji će povezati tu zemlju sa Danskom, uprkos protivljenju grupa za zaštitu životne sredine.

Tunel dužine 19 kilometara „Femarnbelt“ povezivaće danska i njemačka ostrva, Loland i Femarn, a planira se da bude završen 2024. godine. Projekat je nekoliko puta pomjeran zbog protesta grupa za zaštitu životne sredine.

Ostrvo Femarn je već povezano putem sa kontinentalnim dijelom Njemačke, a novi tunel će znatno poboljšati putnu i željezničku povezanost njemačkih gradova Hamburga, Bremena i Hanovera sa danskom prijestonicom Kopenhagenom i švedskim gradom Malmeom.

Tunel će imati četiri trake za drumski saobraćaj i dva kolosjeka za željeznički saobraćaj, a dijelom će ga finansirati EU.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.