Canović: U planu uvođenje online izvještavanja o slobodnim parking mjestima
Canović, foto:Pr Centar

Parking servis Podgorica

Canović: U planu uvođenje online izvještavanja o slobodnim parking mjestima

Parking servis Podgorica planira da uvede sistem online izvještavanja o slobodnim parking mjestima u realnom vremenu, saopštio je direktor tog preduzeća Nusret Canović, najavljujući novi koncept cjenovnika, koji će biti povoljniji za mjesečne pretplatnike.

On je, u intervjuu za PR Centar, kazao da je, osim fizičke nadogradnje u smislu povećanja broja parking mjesta, veoma bitno postojeća mjesta na adekvatan način dobro iskoristiti i znati kad su zauzeta, a kad su slobodna.

„Prema nekim istraživanjima, koja su rađena u gradovima Evropske unije, od 20 do 40 odsto saobraćaja u gradskim jezgrima opada na saobraćaj koji se tiče potražnje parking mjesta. Vođeni takvim saznanjima, krenuli smo u priču instalacije senzora, sistem Smart parkinga, koji omogućava korisnicima u realnom vremenu uvid u slobodna parking mjesta“, rekao je Canović.

On je pojasnio da sistem funkcioniše na jednostavan način, zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

„Radi se o senzorima koji se instaliraju ispod površine asfalta i koji centralnom sistemu šalju podatke o broju slobodnih parking mjesta, a korisnici mogu i putem LED lampi, aplikacije i naše veb stranice vidjeti stanje na samom terenu. To je pilot projekat koji je pokazao dobre rezultate“, istakao je Canović.

On se, kako je rekao, nada da će u narednoj godini imati dovoljno sredstava da smart senzori budu prošireni i po drugim djelovima Glavnog grada.

„Osim toga, ono na čemu ćemo raditi jeste da naša posebna parkirališta – uvedemo u sistem online izvještavanja o slobodnim parking mjestima u realnom vremenu. Nadam se da ćemo u idućoj godini tu uslugu dići na jedan znatno veći nivo i omogućiti ljudima brže, lakše i jeftinije parkiranje, s obzirom da će znatno manje vremena trošiti na tražnju slobodnog parking mjesta i manje će trošiti goriva“, rekao je Canović.

Upitan na koji način u Parking servisu planiraju da riješe nedostatak parking mjesta u centru grada, Canović je rekao da je to tema koja je kompleksna i višeslojna.

„U samom centru grada imate i nemate dovoljno parking mjesta. Nemate ga u periodu saobraćajnog preopterećenja, u ranim poslijepodnevnim časovima. Imamo jedan apsurd da u užem centralnom gradskom jezgru, oko Kasarne Morača i stadiona, imamo parkinge koji nisu popunjeni. Tu možete naći slobodno parking mjesto po cijeni od 30 centi po satu, što je najjeftinije u Crnoj Gori“, rekao je Canović.

Na pitanje planiraju li izgradnju novih parkinga u Glavnom gradu, Canović je rekao da su pripremili elaborate o parking zonama za pojedine lokacije u Glavnom gradu, koje su i, kako je ukazao, građani prepoznali kao lokacije koje treba uvrstiti u elaborate o parking zonama.

„Ne mogu reći tačan broj parking mjesta koja će biti uvedena u sistem Parking servisa. Potrebno je završiti proceduru koja je definisana Odlukom o javnim parkiralištima, ali uglavnom su to neke lokacije u City kvartu, u samom centru grada Mjesna zajednica Nova varoš, prostor oko tržnog centra Mall of Montenegro, prostori oko domova zdravlja u svim djelovima grada, i još niz drugih lokacija“, naveo je Canović.

Kako je pojasnio, čeka se da otpočne procedura koja podrazumijeva javnu raspravu i skupštinske odbore i Skupštinu Glavnog grada.

On je pojasnio da je Odlukom o javnim parkiralištima, izricanje prekršajnih naloga nadležnost Komunalne policije.

„Ove godine su izdali oko devet hiljada prekršajnih naloga zbog neplaćanja parkinga na parkinzima gdje je to i označeno“, kazao je Canović.

Govoreći o izdavanju besplatnih baby karata za trudnice, Canović je rekao da su se za sada opredijelili za lokaciju kod Kliničkog centra Crne Gore.

„Za širu akciju nam je potrebna pomoć i drugih organa koji tretiraju ovu oblast. Nadam se da će nam pomoći da i u drugim djelovima grada našim sugrađankama omogućimo da koriste besplatne baby karte“, istakao je Canović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.