Nije odobrena Vikipedija na crnogorskom, razumijemo srpski...

Jezički komitet

Nije odobrena Vikipedija na crnogorskom, razumijemo srpski...

Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocjenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda.

Tu informaciju, u intervjuu Pobjedi saopštio je publicista Slobodan Jovanović, koji je dio tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.

“Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naglasio je on.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu neprijatnu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promijeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

“Mi smo ne samo krajem 2017. dobili jezički standard ISO 639-2, već i početkom ove godine ISO 639-3, što crnogorski jezik potpuno definiše kao zaseban jezik. Utoliko je neprimjerenije što nijesmo dobili Vikipediju kad se zna da se u dva navrata podnosio zahtjev za dobijanje Vikipedije na crnogorskom jeziku koji su odbijeni pod obrazloženjem da crnogorski jezik nije standardizovan. Odgovor koji dobijamo na naše pominjanje te činjenice je da je Vikipedija u međuvremenu pooštrila uslove za dobijanje Vikipedije zbog velikog broja zahtjeva, te da su oni sve varijante jezika, koje po njima potiču od jednog osnovnog jezika, izuzeli od prava na Vikipediju. Pribjegava se i argumentima da je Vikipedija slobodna vikipedija, dostupna svim zainteresovanima, te da mi, Crnogorci, imamo slobodan pristup svim postojećim vikipedijama (četiri), koje, prema njihovom mišljenju mi "razumijemo”, naglasio je Jovanović za Pobjedu.

Na pitanje jesu li se obratili osnivaču Vikipedije, Jovanović je odgovorio da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana sa državnim institucijama, smatrali su da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.