Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

Projektovan na 2,38 milijardi eura

Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

Skupština Crne Gore usvojila je večeras budžet za 2019. godinu, koji je projektovan na 2,38 milijardi eura.

Za usvajanje budžeta su glasala 42 poslanika vladajuće većine, protiv su bili poslanik SDP-a Ranko Krivokapić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, a uzdržanih nije bilo. Poslanici DF-a bojkotuju rad parlamenta, tako da nisu učestvovali u raspravi na temu budžeta.

Poslanici su večeras i usvojili Odluku o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu. 

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je tokom rasprave u Skupštini da je taj dokument rezultat nastavka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije sa ciljem smanjenja budžetskog deficita i javnog duga. 

"Tekući budžet iznosi 910,7 miliona eura, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni  budžet je 320,9 miliona, transakcije finansiranja 432,3 miliona, a rezerve 20 miliona”, precizirao je Radunović tokom objedinjene rasprave o predlozima zakona o budžetu i odluke o zaduživanju. 

radunovic

Radunović: Prihodi budžeta u narednoj godini planirani u iznosu od 1,82 milijardi eura

On je rekao da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita sa procijenjeih 3,8 odsto u ovoj godini na 2,97 odsto u narednoj godini, nakon čega se očekuje budetski suficit. 

Radunović je kazao i da su izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani u iznosu od 1,82 milijardi eura, ili 38,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su za 71 milion eura. 

Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi eura ili 41,1 odsto BDP-a i veći su za 40 miliona. 

Poslanici vladajuće koalicije ocijenili su da je budžet za narednu godinu razvojni, okrenut kapitalnim projektima i zasnovan na realnim pretpostavkama, dok su se iz dijela opozicije čula upozoronja na neuravnoteženost prihoda i rashoda i sve lošiji kvalitet života građana.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.