Šta nam poljupci zaista rade?
ilustracija

Šta nam poljupci zaista rade?

Komunikacija s nekim koga volimo podrazumijeva, naravno, i ljubljenje. I dugo se već smatra da je takvo fizičko izražavanje naklonosti i nježnosti jedna od tri naše osnovne potrebe. Evo kako poljupci djeluju na našu psihu i mentalno stanje.

Tokom istraživanja koje je vodio Kori Flojd sa Univerziteta Arizona, psiholozi su se fokusirali na poljupce s romantičnom/seksualnom konotacijom, a rezultati… poželjećete da se ljubite još više.

Naučnici su istraživali kako ljubljenje djeluje na stres i opšte mentalno stanje, a u studiji su učestvovali parovi koji su u braku ili još izlaze, ali žive zajedno.

Tokom šest nedelja pola parova koji su učestvovali u istraživanju dobilo je "uputstva" prema kojima je trebalo da se ljube češće nego što to inače rade, piše "YourTango".

"U početku možete jednostavno ciljano da sjednete tokom dana i da se ljubite. Nakon nekog vremena vjerovatno ćete primjetiti da vam je to postao ‘rutinski’ dio vaše interakcije. Očekujemo da će se to dogoditi u trenutku kada se budete ljubili češće i duže nego što to trenutno radite", zaključuje Flojd.

zaljubljenost

Ostali parovi trebalo je da nastave da se ponašaju uobičajeno.

Zadovoljstvo, stres, holesterol…

Iako je proučavano i mnogo drugih faktora, ključna promjena koja je uočena među učesnicima istraživanja ticala se njihovog zadovoljstva u vezi, stresa i nivoa holesterola.

Konkretno, tokom šest nedelja kod partnera koji su se češće ljubili zabilježen je niži nivo stresa i viši stepen zadovoljstva u vezi.

A ono što je takođe jako važno, opao im je nivo holesterola u krvi. Niži holesterol značajan je zato što je povišeni holesterol faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izgleda da bi na listu onih opštih uputstava koja izdaju kardiolozi uz "budite fizički aktivni, hranite se zdravo" trebalo dodati i "ljubite se što više".

Sledeći put kad budete nervozni i pod stresom, nemojte se svađati s osobom koju volite. Ljubite se.

Gentlemen.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.