Svaka apoteka mora da ima farmaceuta, a ovo su slučajevi u kojima ne mora građaninu da izda ili proda lijek
Ilustracija

Vlada prvi put uredila apotekarsku djelatnost

Svaka apoteka mora da ima farmaceuta, a ovo su slučajevi u kojima ne mora građaninu da izda ili proda lijek

Vlada je juče usvojila Predlog zakona o apotekarskoj djelatnosti, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Ministar je istakao da se obavljanje apotekarske djelatnosti prvi put uređuje posebnim zakonom u Crnoj Gori, cijeneći značaj snabdijevanja građana kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima. 

"U tom smislu, i predlaže se obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa načelima poštovanja ljudskih prava, pravičnosti, dostupnosti, kontinuiranosti, stalnog unapređenja kvaliteta i bezbjednosti i efikasnosti, kao i u skladu sa principima Dobre apotekarske prakse", kazao je Hrapović.

Apotekarska djelatnost, kao dio zdrvstvene zaštite, kako je kazao obavlja se u apoteci, na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a njen osnivač može da bude država, jedinica lokalne samouprave, domaće i strano pravno i fizičko lice.

"Apoteka mora da ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme propisane zakonom i da ima rješenje Ministarstva zdravlja, kojim se potvrđuje ispunjenost ovih uslova. 

Apoteka može da ima i više organizacionih djelova i ono što je važno jeste da svi moraju da imaju farmaceuta koji je odgovoran za zakonitost rada apoteke, odnosno njenog organizacionog dijela i obavljanje apotekarske djelatnosti u skladu sa zakonom. 

Tako, apoteka, u okviru propisanog radnog vremena, pruža apotekarsku djelatnost radom u jednoj, dvije ili više smjena i dvokratnim radnim vremenom, uz neprekidno prisustvo farmaceuta", saopštio je Hrapović.

Takođe, propisano je da određene poslove, u skladu sa stručnim kvalifikacijama može da obavlja i farmaceutski tehničar, ali uz prisustvo farmaceuta. 

"U obavljanju apotekarske djelatnosti farmaceutskom tehničaru je zabranjeno da samostalno izdaje ljekove i izrađuje galenske, odnosno magistralne ljekove, odnosno da uopste obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta.

Zakonom se propisuju i zabrane koje se odnose na promet određenih ljekova i medicinskih sredstava u apoteci, u cilju zaštite života i zdravlja građana, kao i slučajevi kada farmaceut građaninu ne mora da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo, a sve u interesu života i zdravlja samog građanina", pojasnio je ministar zdravlja.

Pa tako, zabrane se, između ostalog, odnose na: izdavanje lijeka bez recepta ukoliko je njegov režim izdavanja na recept, promet ljekova i medicinskih sredstava na malo koji nijesu obilježeni u skladu sa zakonom kojim su uređeni ljekovi, promet ljekova kojima je utvrđena oštećenost ili neispravnost u pogledu kvaliteta, odnosno bezbjednosti, promet putem interneta i pošte.

Tokom obavljanja apotekarske djelatnosti farmaceut građaninu NE MORA da izda, odnosno proda ljek ili medicinsko sredstvo: 

1) u slučaju neispravne ili nepotpune medicinske dokumentacije;
2) u slučaju prijetnje ili nasilnog ponašanja građanina; i
3) za koji stručno procijeni da bi moglo ugroziti zdravlje građanina.

Prilikom pripreme zakona o apotekarskoj djelatnosti imali smo ekspertsku podršku Svjetske zdravstvene organizacije. U tom procesu učestvovali su eksperti iz Slovenije, Hrvatske  i Malte, ke Hrapović.

Takođe, razmatrane su i preporuke Evropske i Međunarodne federacije i udruženja farmaceuta.

"Dodatno, od strane domaće javnosti, imali smo i podršku Farmaceutske komore", zaključio je Hrapović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.