Vlada odlučila: Posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš da budu vraćeni u CG
Vlada CG

Ispraviti dio istorijske nepravde

Vlada odlučila: Posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš da budu vraćeni u CG

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavio je Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Crne Gore.

“Nedavno usvojena Rezolucija Skupštine Crne Gore kao i stogodišnjica od egzila dinastije Petrović Njegoš dodatno nas obavezuju da naročitu pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja", istakao je ministar Bogdanović na pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

U tom smislu, prema njegovim riječima Vlada Crne Gore je danas usvojila Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, kojom se predlaže prenošenje posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Francuskoj, na Cetinje, kao i posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole - knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, sahranjenog u Italiji.

"Ovim činom Vlada Crne Gore prepoznala je potrebu za preduzimanjem konkretnih aktivnosti, kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema dinastiji Petrović-Njegoš,” dodao je Bogdanović.

Za realizaciju navedene Inicijative Ministarstvo će formirati i Koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka Dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, sa zadatkom da organizuje i koordinira aktivnosti, do kraja 2019. godine.

"Zadužen je i Koordinacioni odbor da do kraja II kvartala 2019.godine predloži formiranje Organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka, u kojoj će biti predloženi stručnjaci iz oblasti istorije, kulture i medija. U realizaciju će biti uključeni i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej i Prijestonica Cetinje", saopšteno je.

Takođe, Ministarstvo kulture je sugerisalo da se za mjesto gdje će biti sahranjeni posmrtni ostaci članova dinastije Petrović razmotri plato Orlovog krša koji je u neposrednoj blizini Mauzoleja Vladike Danila, te predstavlja jedan od istorijskih simbola.

“Nezaobilazan činilac naše kulture, tradicije, identiteta jeste dinastija Petrović Njegoš, koja je poslije skoro 221 godine vladavine i upravljanja Crnom Gorom, po završetku Prvog svjetskog rata, kao saveznička dinastija, nelegitimno i nelegalno Odlukom „Podgoričke skupštine“ o ujedinjenju naroda Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, kao i Odlukom o detronizaciji dinastije Petrović, detronizovana i protjerana, kako bi se stvorio prostor za nastanak unitarne države sa Srbijom, pod srpskom dinastijom Karađorđević. Ta politička odluka bila je presedan i jedinstven primjer u Evropi da jedna od pobjedničkih država u Prvom svjetskom ratu, koja je u odnosu na svoje mogućnosti pružila izuzetan doprinos pobjedničkim silama Antante, bude izbrisana iz političkog života i anektirana od strane susjedne države. Ovaj nasilnički čin grubo je udario u državne, vjerske, kulturne, nacionalne temelje Crne Gore, a pomenuti istorijski period trajno označio kao jedan od najmračnijih u crnogorskoj istoriji,” naveo je ministar Bogdanović na presu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.