Orden crnogorske zastave prvog stepena za KUD „Zahumlje“
Krivokapić i Đukanović

Doprinijeli razvoju prepoznatljivosti Nikšića kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu

Orden crnogorske zastave prvog stepena za KUD „Zahumlje“

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas Orden crnogorske zastave I stepena, JU Zahumlje Nikšić, povodom 120 godina postojanja umjetničkom direktoru Vojislavu Krivokapiću.

Đukanović je iskazujući zadovoljstvo što u ime države Crne Gore odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, istakao da se na taj način odaje čast Društvu koje od svog osnivanja doprinosi razvoju kulture i umjetničkog stvaralaštva, afirmaciji države Crne Gore i njenih vrijednosti.

Podsjetio je da je Zahumlje osnovano samo dvadesetak godina nakon sto je Crna Gora međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, kad se i konačno mogla posvetiti razvoju kulturnog stvaralašva i njegovoj afirmaciji.

"Istovremeno, osnivanje društva i njegov rad doprinijeli su razvoju prepoznatljivosti Nikšića kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu.

Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo", poručio je Đukanović.

PredsjednikCGKUDZahumlje3

On je naglasio da je Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica u ovom vremenu.

Iskazujući poštovanje za sve generacije Zahumlja koje su tokom njegovog 120-o godišnjeg trajanja doprinijele da to Društvo bude jedno od čvrstih stubova crnogorske kulture i države, Predsjednik je ukazao da će u što kraćem roku lično inicirati kod nadležnih državnih organa obezbjeđivanje podrške Države u cilju stvaranja uslova za unapređenje prostornih kapaciteta Zahumlja i osavremenjavanje njegovog rada, na dobrobit mladih, na dobrobit Nikšića i Crne Gore.

Direktor Zahumlja Vojislav Krivokapić zahvalio je Predsjedniku na visokom priznanju ističući da ono predstavlja satisfakciju i motiv svim članovima Drustva da čuvaju od zaborava naše pretke i kulturnu tradiciju i naslijeđe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.