Kažnjavaće se objavljivanje obmanjujućih sadržaja i putem bilborda kao i istorijskih neistina
Aleksandar Bogdanović

Vlada čvrsto posvećena afirmaciji našeg državnog i kulturnog identiteta

Kažnjavaće se objavljivanje obmanjujućih sadržaja i putem bilborda kao i istorijskih neistina

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zaključka od 11. oktobra 2018. godine, kao i Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, čime je Predlog zakona o državnim simbolima i Danu državnosti usklađen sa Predlogom zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru.

O navedenim tačkama na pres konferenciji za medije govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i državni sekreatar u Ministarstvu unutrasnjih poslova Dragan Pejanović.

Bogadnović je istakao da su izmjene i usaglašavanje zakona reakcija na dešavanja koja se prvenstveno odnose na plasiranje i netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet naše Drzave, a samim tim narušavanje ugleda države i njenih simbola, kao i na očekivanja javnosti da se preduzmu odgovarajuće mjere.

"Vlada Crne Gore ostaje čvrsto posvećena afirmaciji državne politike koja se temelji na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena u društvu, koji se odnose na potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologije. Želeći da preduprijedimo buduća negativna djelovanja, sa posebnom pažnjom smo sagledali legislativu i mogućnosti pravilnog reagovanja, ne izlazeći iz granica sopstvene nadležnosti", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima,tako je pripremljen tekst Predloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojom prilikom se uvodi obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne, kao i odgovarajuća kaznena odredba, "svjesni izazova prilikom primjene ove norme u praksi, ali uz čvrsto uvjerenje da ne smijemo dozvoliti narušavanje ugleda himne i nepoštovanje iste".

"Međutim, kroz dalju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, došlo se do boljeg normativnog rješenja, te su prekršaji, odnosno kaznene odredbe koje se odnose na upotrebu državnih simbola postali sastavni dio Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. Vjerujemo u nesmetanu primjenu Zakona, i smatramo da će njegovo usvajanje, prevashodno na preventivan način doprinijeti apsolutnom poštovanju zakona ove države i pojačati svijest građana o poštovanju njenih simbola,” dodao je ministar.

20181227Konferencijazamedijenakon104sjedniceVladeCGFOTO3

Pejanović,foto: Vlada CG

Državni sekretar Pejanović je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo potrebu da se kroz uvođenje novog člana zakona za prekršaj kojim se narušava javni red i mir uvede i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

"Ovom novinom propisuje se prekršaj za objavljivanje na javnom mjestu neprimjerenih i obmanjujućih sadržaja koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, u smislu netačnog iznošenja i negiranja jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, propagiranja narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore i drugim slučajevima, što je precizno definisano u samom članu. Na ovaj način će se omogućiti sankcionisanje za isticanje bilo kog vida neprimjernog i obmanjujućeg sadržaja koji izaziva uznemirenost i negodovanje građana, a osim sankcije uvodi se i mogućnost izricanja zaštitne mjere uklanjanje navedenog sadržaja,“ zaključio je Pejanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.