Marković: Nije logično imati 9000 kompanija sa jednim zaposlenim, to je prevara
Foto:Vlada CG

Siva ekonomija ključni deficit

Marković: Nije logično imati 9000 kompanija sa jednim zaposlenim, to je prevara

Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je danas privrednike da zajedno sa Vladom rade na suzbijanju sive ekonomije koju je ocijenio kao ključni defocit naše ekonomije.

„Siva ekonomija je pogubna ne samo za ekonomski ambijent i poslovanje vaših kompanija, ona je pogubna za svijest našeg čovjeka. Mi moramo da pokažemo kao država da je rad na crno neetički, nedostojanstven i zakonom kažnjiv“ – rekao je predsjednik Vlade.

On je rekao da borba protiv sive ekonomije iziskuje zajednički rad i Vlade i privrede i da se se ne može sve učiniti zakonima.

Marković je ocijenio da nije logično imati devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim i dodao da je to prevara i krađa državnog novca.

“Ko to u Crnoj Gori i svijetu može da ostvaruje profit sa jednim zaposlenim? Da li može jedan kafić ili restoran da radi sa jednim zaposlenim? Nije logično”, kazao je Marković. 

DvWV22pWwAA6lI9

On je dodao da na to Vlada mora dati odgovor, ali da joj je potrebna podrška privrede, jer se sve ne može riješiti izmjenom zakona, nego i načinom ponašanja. 

“Moramo naći načina da tome stanemo na kraj. Mi ne možemo klimati glavom onima koji pored vas rade nelegalno. Moramo im dati do znanja da uzimaju budućnost našoj djeci“, poručio je Marković. 

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović ocijenio je danas na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore govoreći o nelegalnom tržištu, da su suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije zajednički ciljevi.

U tom kontekstu je pozvao privrednike da rade zajedno sa Vladom i Komisijom za suzbijanje sive ekonomije.

„Ali siva ekonomija ne pada sa neba nego je generišemo na ovom tržištu“ – rekao je Simović navodeći da paralelna iskustva ukazuju da u Bugarskoj na sivu ekonomiju otpada 29,17 odsto, u Rumuniji 30,14 odsto, na Malti 29,8 odsto, i sa druge strane u Švajcarskoj 6 odsto, u Austriji 7,1 odsto, u Luksemburgu 8 odsto.

DvVsVPWsAEcdRk

„Kod nas nema zvaničnih istraživanja da bismo mogli da kažemo koliki je taj udio. Neke procjene govore da je to od 20 do 30 odsto“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da taj resor doprinosi suzbijanju sive ekonomije kroz donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru u dijelu koji se odnosi na nadzor u objektima koji nisu registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je izrazio uvjerenje da bi djelotvorna bila saradnja privrede i Vlade u borbi protiv sive ekonomije.
"Samo udruženim snagama, jasno opredijeljeni kao saveznici, možemo trijumfovati u ratu protiv sive ekonomije", kazao je čelnik PKCG.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.