Indonezija nakon cunamija: Obilne padavine otežavaju akcije spašavanja i dostavljanje pomoći
Foto: AA

Indonezija nakon cunamija: Obilne padavine otežavaju akcije spašavanja i dostavljanje pomoći

Obilne kiše koje su uslijedile cunamija koji je pogodio obale kanala Sunda u Indoneziji, otežavaju akcije spašavanja i dostavljanje humanitarne pomoći.

Čelnik Agencije za spašavanje (BASARNAS) Muhamed Zejnel Arifin kazao je kako padavine otežavaju aktivnosti na područjima pogođenim cunamijem,javlja Anadolija.

2018122623413226840233913Web

Foto:AA

Prema njegovim riječima, vodene bujice su uzrokovale zatvaranje pojedinih putnih dionica u priobalnom pojasu i tako onemogućile kretanje vozila na pojedinim dijelovima.

Arifin je kazao kako je otvorena linija za hitne slučajeve, a koja bi trebala pomoći u pronalasku nestalih.

2018122623413226840233915Web

Foto:AA

Akcije spašavanja organizovane su u područjima Lampung i Banten i na pojedinim otocima.

Potparol Nacionalne agencije za vanredne situacije (BNPB) Sutopo Purvo Nugroho ranije je saopštio da je u udaru cunamija smrtno stradalo 430 ljudi, 1.455 je povrijeđeno, a 159 je nestalo.

2018122623413226840233916Web1

Foto:AA

Vodene bujice koje su zahvatile Banten onemogućavaju evakuaciju stanovništva i dostavljanje humanitarne pomoći.

U Bantenu, u strahu od novog cunamija vlasnici su zatvorili pojedine ugostiteljske objekte i prodavnice.

Mnoge porodice smještene u priobalnom području, čiji su domovi uništeni, smještene su u javne ustanove.

Cunami je 22. decembra pogodio obale kanala Sunda, između Sumatre i Jave. Zvaničnici ističu kako je aktivnost vulkana Anak Krakatau dovela do formiranja cunamija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.