558.000 eura za bolju energetsku efikasnost u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje
Potpisivanje ugovora

Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor sa firmom Roaming Montenegro

558.000 eura za bolju energetsku efikasnost u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje

Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor vrijedan 558 hiljada eura za izvođenje radova u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje sa firmom Roaming Montenegro, u okviru druge faze projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Iznos od 6 miliona eura, odobren Vladi Crne Gore od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza“ biće iskorišćen za primjenu mjera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Danas je u Ministarstvu zdravlja, svečano potpisan ugovor za adaptaciju tri doma zdravlja sa firmom Roaming Montenegro.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Milovan Vujović kazao je da ćemo raditi posvećeno, kako bi zadate ciljeve u potpunosti ispunili.

„Danas smo potpisali ugovor sa fimom „Roaming Montenegro d.o.o.“ Nikšić za izvođenje radova na unapređenju energetske efikasnosti objekata zdravlja Berane, Plav i Rožaje, odnosno za prva tri od planiranih 18 objekata koji će se adaptirati preko ovog projekta. Vrijednost ugovora iznosi oko 558 hiljada eura, a odnosi se na izvođenje radova na zamjeni fasadne bravarije, postavljanju termo izolacije na fasadi, unapređenju sistema osvetljenja i sistema za grijanje. Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za objekte Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Ulcinj, procijenjene vrijednosti radova oko 1,6 miliona eura“, kazao je Vujović.

Ministarstvo ekonomije je 2009. godine počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, a ostvareni rezultati uticali su na odluku Vlade da projekat nastavi.

Ministarstvo zdravlja i ekonomije su kroz implementaciju prve faze projekta uložili oko 7 miliona eura u adaptaciju 16 zdravstvenih objekata.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Marko Radulović, ističe da su u okviru prve faze projekta ostvareni rezultati višestruki.

"Energetski je adaptirano 25 javnih objekata, i to: 16 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 9,58 miliona. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5%. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600.000 EUR godišnje. Preko 92% korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti“, kazao je Radulović.

Adaptirane objekte koristi oko 100.000 korisnika (učenici, pacijenti, zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama) odnosno 16% stanovništva Crne Gore.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.