Borba protiv usamljenosti: Djeca u Finskoj pomažu penzionerima tokom spremanja Božićnih i novogodišnjih praznika
Foto: Ilustracija

Oko 500.000 do milion starijih osoba u Finskoj suočava se sa usamljenošću

Borba protiv usamljenosti: Djeca u Finskoj pomažu penzionerima tokom spremanja Božićnih i novogodišnjih praznika

Vlasti u Finskoj su pokrenule zanimljivu akciju kako bi penzionerima i starijim osobama u zemlji pomogli u borbi protiv usamljenosti.

Naime, u okviru akcije djeca u gradu Kusamo pomažu starijim osobama kako bi se pripremili za Božićne i novogodišnje praznike.

Gradske vlasti su poručile da na ovaj način žele biti uz svoje građane koji su možda usamljeni kako bi im bar malo uljepšali praznične dane, javlja Anadolija.

Akcija je pokrenuta nakon što je oko 150 penzionera na adresu gradskih vlasti poslalo pisma sa željama za praznike, a većina njih je tražila "ruku pomoći".

Kako navode lokalni mediji, veliki broj djece koja učestvuju u akciji posjećuju starije osobe kojima pomažu u kuhanju jela, čišćenju domova, kićenju jelke i drugim aktivnostima.

Prema nezvaničnim podacima, oko 500.000 do milion starijih osoba u Finskoj suočava se sa usamljenošću, koja, prema nekim istraživanjima, predstavlja rizik zdravlju ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.