Igrao na muškom rukometnom SP-u, sad će na ženskom: Uvijek sam bila posebna (VIDEO)
Hana Monsi, foto: Printscreen

Napravio presedan u sportu

Igrao na muškom rukometnom SP-u, sad će na ženskom: Uvijek sam bila posebna (VIDEO)

Bivši australijski rukometaš Kalum Munsi (28), napraviće presedan u sportu jer će postati prvi čovjek koji je igrao na svjetskim prvenstvima za muškarce i žene.

Kalum je igrao za reprezentaciju Australije na Svjetskom prvenstvu 2013. godine, ali je u međuvremenu, 2016. godine promijenio pol i postao žena, Hana Munsi.

Hana se ističe visinom od 188 centimetara i više od sto kilograma, a sa ženskom reprezentacijom trenira od aprila.

"Uvijek sam bila posebna. Provela sam mnogo vremena u teretani i shvatila da mi sport pomaže na različite načine. Kad sam izgubila tu priliku, svijet se srušio pa sam se trudila da se vratim sportu. Sada sam najsrećnija žena na svijetu", rekla je Munsi za Players' voice. 

Međunarodna rukometna federacija je dala odobrenje da Hana učestvuje u kvalifikacijama za SP 2019, dok je u Kumamotu Australija bila peta, a Hana imala 23 gola i bila najbolja. 

Sve to je moguće jer je njen nivo testosterona ispod propisane granice koju je ustanovio Međunarodni olimpijski komitet (10nmol/L), ali i zato što je prošla kroz dvanaestomjesečnu hormonsku terapiju. 

Dok je bila Kalum, Hana je za mušku rukometnu reprezentaciju odigrala 22 utakmice.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.