U slavu crnogorskih komita: Đukanović sjutra u Nikšiću otkriva spomenik
Đukanović

U slavu crnogorskih komita: Đukanović sjutra u Nikšiću otkriva spomenik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoriće u srijedu u 12 sati na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću na otkrivanju spomenika posvećenom svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

 Na svečanosti će govoriti i Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a Nikšić. Pored Predsjednika, spomenik će svečano otkriti i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, najavljeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Spomenik je djelo akademskog vajara Sretena Milatovića, kombinacija je bijelog autohtonog nikšićkog kamena i stakla, visine je 2 metra i 80 centimetara, ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok će između njih biti stakleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

Stubovi su na vrhu spojeni kamenom gredom u obliku crnogorske kape sa komitskim grbom, dok će na Spomeniku pisati “U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929”.

Slike zaboravljene Crne Gore

Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine, zubnu kliniku. U Crnu Goru uputio je i svoje ljekare i hirurge. Ali i fotografe.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.