Pljevlja, grad gdje se vazduh zaista vidi

Pljevlja, grad gdje se vazduh zaista vidi

Postavlja se pitanje da li će glas malog broja građana Pljevalja i predstavnika organizacija civilnog društva biti jedini glasovi koji se čuju i ove grejne sezone u gradu čiji pomen imena vezujemo isključivo za ono što polako odumire i nestaje. Da nije PM čestica i izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju rekorde u broju preminulih i bolesnih usljed niskog kvaliteta vazduha zaboravili bi da Pljevlja postoje, zaboravili bi na bitku koju Pljevlja biju svake godine u istim mjesecima- bitku za čist vazduh i zdravlje svojih građana, pored druge borbe koja se vodi na listi najzagađenijih gradova u Evropi, saopštili su iz Green Home-a.

Iako svjesni situacije i stanja u kojem se Pljevlja danas nalaze - ekološke, ekonomske, socijalne, u toj organizaciji tvrde da već duži niz godina nema pomaka, nema poboljšanja, nema volje, hrabrosti, spremnosti da se preduzmu konkretni koraci za rješavanje decenijski dugih ekoloških problema, koji iako nisu jedini, jesu uzrok drugih društvenih i ekonomskih problema.

Podsjećaju na podatke nedavno objavljenog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji pokazuje značajne ekonomske troškove prijevremenih smrti od zagađenja vazduha.

"Crna Gora gubi ekvivalent od 14,5 % svog BDP-a na troškove zbog prijevremenih smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha; Poređenja radi, Njemačka gubi 4,5%, a Velika Britanija 3,7%. Najnovija zdravstvena statistika WHO pokazuje i da je u 2016. godini Crna Gora zbog zagađenja vazduha imala smrtnost od 78,6 na 100.000 stanovnika,Prema istom izvještaju Pljevlja se opet nalaze na listi najzagađenijih gradova u Evropi uprkos svim pravnim obavezama i standardima koji ograničavaju prekomjernu emisiju zagađujućih čestica. Crna Gora je otvorila poglavlje 27, pravni okvir u oblasti kvaliteta vazduha potpuno je usaglašen sa zakonodavstvom EU, međutim ono što je ključno jeste njegova implementacija i poštovanje uspostavljenih standarda definisanih zakonima i drugim nacionalnim propisima", naglašavaju iz Green Home-a.

Smatraju da je neophodno obezbijediti da sva postrojenja, svi operateri koji zagađuju životnu sredinu da plate za učinjenu štetu i posljedice koje životna sredina trpi.

"Nijedan zakon ne smije štititi privredne subjekte nauštrb zdravlja građana, i uz izgovor o ugrožavanju poslovne i finansijske stabilnosti preduzeća od državnog značaja omogućiti izbjegavanje plaćanja ekološke takse zakonom predviđenom. Stoga, postavlja se pitanje da li je zdravlje građana od državnog značaja. Ono što se može zaključiti jeste da je na listi prioriteta svakako manje prioritetno od profita kompanija vitalnih za razvoj naše ekonomije. Ostaje nam da čekamo “naredbu” Evropske unije ili Energetske zajednice da nešto moramo ispoštovati ili uraditi, jer politička volja za zaštitu građana i njihovog zdravlja godinama izostaje", stoji u saopštenju Green Home-a.

Zadnji izvještaj Agencije za zaštitu prirode i životne sredine o kvalitetu vazduha za mjesec novembar pokazuje da je svaki dan u novembru bio zagađen prekomjernim emisijama PM 10 česticama, a samo četiri dana emisije PM 2,5 čestica bile su u granici dozvoljenih.

U decembru se, upozoravaju iz ove organizacije, nastavlja isti trend zagađenja, bez reakcije nadležnih institucija a građani Pljevalja ostaju prepušteni sebi samima.

"U iščekivanju glasova, novih, jačih i glasnijih kako građana Pljevalja, tako i svih nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, pozivamo na donošenje i preduzimanje hitnih mjera za rješavanje najvećeg ekološkog problema u Crnoj Gori a koji se neće svoditi na savjet “ne napuštati zatvorene prostorije” koji se ponavlja prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha. Nerijetko, dešava se da upozorenja nadležnih o visini koncentracija zagađujućih čestica i preporuke čak i izostanu - čini se problem je manji ako o njemu manje govorimo", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.