Misa u Podgorici, Foto:Anadolija

Danas se slavi jedan od tri najveća hrišćanska praznika

"Svakom sa svojim Božićem u srcu zaželimo mir i sreću"

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

"Trebali bismo biti svjesni da se Isus nije rodio samo za ljude onoga vremena, za vrijeme rimskog cara Augusta, nego i za ljude 21. stoljeća i za sve ljude do njegovog ponovnog dolaska u sili i moći na sudnji dan. Isus se rodio za nas, ljude današnjice, koji su u svakodnevnoj egzistencijalnoj trci postali indiferentni prema Bogu, prema vjeri, prema budućem vječnom životu. Kao da je sva briga usredotočena prema ovozemaljskom životu.Nadam se da nas Novorođeni iz Vitlejema neće ostaviti nezainteresiranima. On želi da bude magnet za nas, za Božju ljubav, te da mu otvorimo vrata svoga srca. On želi da se nastani u meni, u tebi. On želi da svakodnevno svjedočimo njegovu prisutnost među nama", naveo je u Božićnoj poslanici biskup kotorski Ilija Janjić.

 Vjernici katoličke vjeroispovijesti večeras su na ponoćnoj misi, u crkvi Srce Isusovo u Podgorici, obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića. Svetu božićnu misu predvodio je don Janez Mirtek, javlja Anadolija.

Na božićnoj misi okupio se veliki broj vjernika. Tokom bogosluženja, don Janez Mirtek je kazao da je Božić praznik radosti i da je važno da svaki hrišćanin ima svoj unutrašnji Božić. 

2018122523410294440181610Web

Foto:Anadolija

"Svako zna za sebe šta ga najviše muči, u čemu želi pomoć od Boga. Moj Božić je moj odgovor na ljubav Bogu. Svakom sa svojim Božićem u srcu zaželimo mir i sreću, u našoj zemlji i svuda u svijetu“, poručio je u svom govoru don Janez Mirtek. 

Osim bogosluženja, crkveni hor je pjevao božićne pjesme. 

2018122523410294440181608Web

Foto:Anadolija

Ponoćnom misom službeno prestaje i post Badnjeg dana, a običaj je da kada se vjernici vrate u svoje domove, da sjede do dugo u noć, uz bogatu božićnu trpezu. 

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.Božićno slavlje traje nekoliko dana kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.Budući da se u Novom zavjetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs.

U prvo vrijeme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

bozic

Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca, Sola.

U Rimokatoličkoj crkvi u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi se sveta misa koja se zove ponoćka. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.