Moguće prijave zbog  neprimjereno skupih ljekova
ilustracija

U odnosu na susjedna tržišta

Moguće prijave zbog neprimjereno skupih ljekova

Iz Ministarstva zdravlja su upozorili veledrogerije i nosioce dozvola za promet ljekova u Crnoj Gori da će u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata biti prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije.

Iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Kenan Hrapović, ističu da je cilj ispitivanje razloga neprimjereno visoke cijene ljekova u Crnoj Gori u odnosu na iste proizvode na susjednim tržištima, piše Dan.

List je ranije objavio da se 21 lijek u Crnoj Gori prodaje po znatno većim cijenama nego u Srbiji, a cijene 18 vrsta tih medikamenata u prosjeku su više od tri do pet puta.

"Ministarstvo zdravlja bi u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata bilo prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije. Ministarstvo zdravlja je u više navrata iskazalo zabrinutost usljed cijena ljekova u slobodnom prometu u Crnoj Gori u odnosu na cijenu istih ljekova na Listi ljekova kada je platilac Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, i takođe u odnosu na cijenu istih ljekova u prometu u susjednim zemljama. Ovo je više puta adresirano i od strane građana i sredstava javnog informisanja. Ovim putem želimo da vas obavijestimo da u potpunosti razumijemo slobodu utvrđivanja cijena za ljekove koji su u slobodnom prometu, a kada je takva politika cijena i tržišno opravdana. S tim u vezi, molimo vas da ukoliko imate pojedine cijene koje se razlikuju kako smo već naveli, iste korigujete u najkraćem roku. Uvjereni smo da ćete imati razumijevanja za navedeno", ističu iz Ministarstva zdravlja.

Nevladina organizacija KOD ranije je na osnovu prijava građana uporedila cijene ljekova na crnogorskom i srpskom tržištu.

Ta organizacija je ranije ministru zdravlja Hrapoviću uputila zahtjev za utvrđivanje osnovanosti prijava građana u vezi sa cijenama ljekova u Crnoj Gori, od kojeg je traženo da pokrene dijalog kako bi se omogućile izmjene više zakona, te stvorio ambijent da cijene ljekova u Crnoj Gori budu na nižem nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.