Znate li kako je nastao Snješko Bjelić?
Svjetleći Snješko krasi park u Bijelom Polju, foto:bijelopolje.co.me

Znate li kako je nastao Snješko Bjelić?

Pravili ste ga sa mališanima ovih dana sigurno mnogo puta. Ali da li znate ko je i kada napravio prvog čovjeka od snijega?

Svi koji imaju tu sreću da žive u djelovima Zemljine kugle na kojoj ima snijega, obožavaju da prave Snješka Bjelića. Međutim, da li ste se ikada zapitali kako je ovaj trend nastao?

Prva pisana dokumenta koja spominju Snješka Bjelića potiču iz 16. vijeka, a pored toga što je ovog sniježnog loptastog lika spominjao Vilijam Šekspir, dječje pjesmice nastale u Lajpcigu 1770. godine,  takođe spominju Snješka.

Međutim, neki istoričari kažu da je Snješko bio fenomen veoma dobro poznat i tokom Srednjeg vijeka, a da su brojne sklupture od snijega pravljene, kao vid umjetnosti. Čak se kao majstor vajanja skulptura od snijega spominje i čuveni Mikelanđelo. 

Snješko Bjelić kroz istoriju

Urbana je legenda da je prvi Snješko Bjelić kakvog danas poznajemo nastao u 19. vijeku u SAD. Ipak, Bob Ekštajn, “stručnjak za Snješka” našao je ilustracije iz atlasa “Petits Voyages” u kojima se opisuju putovanja holandskog moreplovca Viljema Barenca, koji je pokušavao da pronađe sjeverni put do Indije i Kine. Ipak, nije uspio u svojoj namjeri, ali je zato Berencovo more podsjetnik na njegovu hrabrost.

rodentchecksoutsnowmanjpg653x0q80cropsmart

Bilo kako bilo, u ovom atlasu Bob je pronašao i ilustracije Snješka Bjelića. Prvi koji je u svojim djelima ostavio prikaz ljudske figure od snijega bio je Danijel Nikolaus Chodoviecki, na kojima je prikazao tadašnjeg Snješka sa motkom odnosno metlom. Čovekolike figure od snijega u to vrijme bile su simbol surove zime, a Snješko je bio vojnik mraza i hladnoće.

Kraljica Viktorija i čestitke

Tokom vladavine, kraljica Viktorija je uvela tradiciju slanja božićnih čestitki, pa je tako nastao i današnji simbol Snješka Bjelića. Vremenom, Snješko je postajao sve deblji i dobroćudniji, a dodavani su mu elementi poput uglja, šargarepe, šala i lonca na glavi.

Tek početkom 20. vijeka, Snješko Bjelić postao je dio zismke dječje idile, a u nekim zemljama se on i dalje vezuje za proslavu zime, prvog snijega.

629653980612x612

Današnji Snješko

Danas, Snješko se rado pravi u svim zemljama u kojima pada snijeg. Umjesto očiju, usta i dugmadi stavljaju mu se kamenčići, ugalj ili karanfilići, a za ruke postavlja se metla, motka ili grana.

U Velikoj Britaniji, Snješko se najčešće pravi od dvije kigle, dok se u SAD pravi od tri. U Litvaniji, Snješko ima naziv “čovjek bez mozga”, a tokom protesta 2005. Litvanci su oko parlamenta postavili 141 Snješka, po jednog za svakog člana parlamenta.

U nekim djelovima svijeta, postoji tradicija dolaskom proljeća, da, ukoliko se snijeg nije otopio, pravi se snješko koji se zatim tuče (kao pinjata) kako bi se otjerala zima.

5c195923c8304f4a864d50f90a0a0a671812snjeskobelic1previewOrg

Sada već poznati svijetleći Snješko u Bijelom Polju

Najveći Snješko

U američkoj saveznoj državi Mejn 2008. godine napravljen je najveći snješko na svijetu, visok 37,2 metara, a prethodno najveći gospodin Belić napravljen je u istom mjestu 1999. godine.

Izvor:Srbijadanas

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.