Počela kampanja promovisanja prava na etičko novinarstvo
Foto:Anadolija

Počela kampanja promovisanja prava na etičko novinarstvo

Institut za medije Crne Gore (IMCG) predstavio je danas u Podgorici video kampanju kroz koju će, u naredna dva mjeseca, promovisati kodeks novinara i informisati građane o njihovom pravu da zahtijevaju etičko novinarstvo.

Autor vizuelne kampanje, koja se sastoji od sedam spotova je reditelj Danilo Marunović. On je rekao da etika, kao jedna od ključnih vrijednosti civilizacije, danas sve više i brže ustupa mjesto populizmu. 

Marunović je poručio da se populizam najočiglednije sagledava u medijima, posebno u zadnjih pet ili deset godina. 

„Uprkos nezaustavljivoj stihiji populizma, vjerujem da relevantni mediji moraju opstati, da će potreba za njima uvijek postojati“, rekao je Marunović. 

Vršilac dužnosti direktora IMCG, Olivera Nikolić, kazala je da je kampanja dio projekta "Respekt - za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije" kroz koji više od godinu promovišu kodeks novinara. 

„Kampanja koju danas pokrećemo usmjerena je ka građanima, kako bi oni vidjeli kakvo to novinarstvo imaju da traže od nas“, istakla je Nikolić. 

Ona je kazala da ih je na pokretanje kampanje motivisalo to što su uočili da postoje brojni izazovi u izvještavanju. 

„I da vrlo često znamo, kao novinari i kao ljudi, da se spotaknemo na te izazove“, dodala je Nikolić. 

Kako je navela, izabrali su nekoliko članova Kodeksa novinara za koje su uočili da postoje izazovi i da se dešavaju kršenja. 

„Nijesmo mi nikakav etički sud, samo smo htjeli da kroz ove spotove skrenemo pažnju gdje možda treba da pokažemo malo više senzibilitet“, pojasnila je Nikolić. 

U tom smislu su se, kako je kazala, bavili integritetom djece, činjenicama i manipulacijom, pravom na privatnost, fotografijom i njenim stavljanjem u kontekst, kao i izvorima informacija. 

Prema riječima Nikolić, sa pojavom sve većeg broja medija, građani su izloženi i sve većem broju neistinitih informacija. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.