Rektor UCG: Najkvalitetniji i najvredniji će ostvarivati i najveće zarade
Danilo Nikolić

Rektor UCG: Najkvalitetniji i najvredniji će ostvarivati i najveće zarade

Izrada Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore, koja do sada nije postojala, u fokusu je za 2019. godinu, kao jedna od najznačajnijih preporuka Evropske asocijacije univerziteta, a kojom će se definisati dugoročan pravac razvoja Univerziteta, kazao je u razgovoru za Dnevne novine rektor Danilo Nikolić.

Prošlo je nešto više od godinu od kako je izabran za rektora UCG.

“Godina je dovoljna da nešto uradite, ali nije dovoljna i za sve ono što ste postavili kao cilj. Razloga za zadovoljstvo imam zbog više zacrtanih prioriteta koje su moji saradnici i zaposleni Univerziteta uspješno realizovali, a predstavljaju preduslove za dalji razvoj”, kazao je Nikolić.

Intenziviraće, kaže, aktivnosti na izmjeni Kolektivnog ugovora i Pravila studiranja, gdje će akcenat biti na naučnoistraživačkom i umjetničkom radu, u poređenju sa postojećim, gdje je akcenat bio na broju nastavnih časova.

“Istraživačke i inovativne aktivnosti biće dodatno intenzivirane i kroz novu organizacionu jedinicu Institut Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije. Svakako jedna od najznačajnijih aktivnosti Univerziteta u narednoj godini se odnosi na realizaciju projekta uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori”, navodi Nikolić.

Na pitanje je li zadovoljan sredstvima opredijeljenim u Budžetu za UCG, Nikolić ističe i da jeste i da nije.

“S jedne strane sam zadovoljan, jer budžetska izdvajanja zadnjih godina bilježe rast, dok s druge strane, moram konstatovati da ta sredstva mogu pokriti samo osnovno funkcionisanje, tj. plate zaposlenih i dio režijskih troškova, pošto su i troškovi za razvoj i održavanje Univerziteta, takođe porasli. Opšta ocjena je da je Univerzitet je u 2018. godini ostvario pozitivne poslovne rezultate i da je finansijska situacija u potpunosti stabilna”, kazao  je Nikolić.

Rektor kaže i da ne očekuje tužbe profesora kojima, kako objašnjava, nijesu smanjenje osnovne zarade, već korigovana primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada preko norme.

“Što se tiče trenutnog obračuna zarada, kao što smo na Univerzitetu i ranije više puta ponavljali, ne radi se o smanjenju osnovne zarade, već o korekciji primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada preko norme. Kod nekih zaposlenih je došlo do smanjenja dijela zarade preko norme, a kod drugih do povećanja, u zavisnosti od opterećenja u nastavi, odnosno broja predmeta, studenata i grupa, u skladu sa novim nastavnim programom za ovu studijsku godinu”, kazao je Nikolić.

I prethodnih godina se, dodaje, na početku školske godine usaglašavao obračun zarade sa novim opterećenjima u nastavi, ali su pojedini mediji, iz njima poznatih razloga, dali veliki značaj ovoj temi u naglašenom negativnom kontekstu.

“Na sastanku rukovodstva Univerziteta sa sindikalnim predstavnicima, data je puna podrška svim mjerama za poboljšanje statusa zaposlenih na Univerzitetu, tako da ne očekujem pokretanje tužbi, naročito ako se ima u vidu da su svi obračuni izvršeni u skladu sa važećim propisima. Svjesni smo da se neki osjećaju zakinutim, ali se već uspostavljena pravila i kriterijumi moraju poštovati”, kazao je Nikolić.

Pristupili su izradi izmjena Kolektivnog ugovora, kako bis usaglasili koeficijente rada sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, što bi trebalo da rezultira i povećanjem zarada na Univerzitetu.

“Naravno, očekujem da će se novim kolektivnim ugovorom bolje i preciznije prepoznati kvalitet nastavnog rada, radno opterećenje i naučnoistraživački doprinos zaposlenih, odnosno da će najkvalitetniji i najvredniji ostvarivati i najveće zarade. Posredstvom novog Kolektivnog ugovora i novih Pravila studiranja, naći ćemo način da bolje definišemo i uvažimo određene specifičnosti pojedinih nastavnih, odnosno studijskih programa”, naglasio je Nikolić.

Govoreći o plagiranju, on je kazao da je Univerzitet do sada izvršio oko 250 provjera preko I-thenticate softvera.

“U slučaju rada Alekse Bečića, na osnovu Odluke Senata, formirana je stručna komisija i provjera rada je u toku. Podnijeta su dva zahtjeva za provjeru autentičnosti magistarskih radova, od donošenja Odluke kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela akademskog osoblja i lica sa naučnim i istraživačkim zvanjima. Za jedan predmet je formirana komisija, dok je za drugi rad, formiranje komisije na fakultetu na kojem je odbranjen rad, u proceduri. Nadležna tijela Univerziteta će tretirati svaki podneseni zahtjev, u skladu sa ovlašćenjima i propisanim procedurama”, zaključio je Nikolić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.