Da li ste među onima koji peru veš na 30 ili 40 stepeni? Ovo je najlošija stvar koju možete da napravite!
Foto: Ilustracija

Šareni veš perite isključivo na 60 stepeni

Da li ste među onima koji peru veš na 30 ili 40 stepeni? Ovo je najlošija stvar koju možete da napravite!

Da li ste i vi među većinom koja šareni veš pere na 30 ili 40 stepeni? Mnogo nas to radi, smatrajući da je visoka temperatura nepotrebna jer tu odjeću obučemo svega par puta, pa želimo da izbjegnemo da upropastimo tkaninu čestim pranjem na visokim temperaturama, ali mikrobiolozi kažu da tu veoma griješimo.

Posebno je opasna, kažu, temperatura od 30 stepeni jer mnoge bakterije, uključujući i Ešerihiju koli, mogu vrlo lako da prežive te temperature.

S druge strane, temperatura od 40 stepeni je granična što se tiče ubijanja bakterija, pa mikrobiolozi kažu da, ukoliko želite da budete sasvim sigurni, uvijek birate temperaturu od najmanje 60 stepeni.

Naravno, i dalje važi pravilo da se donji veš, peškiri, posteljina i kuhinjske krpe peru na najmanje 90 stepeni.

Žena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.