Ovo meso obara visok pritisak
Ilustracija

Ovo meso obara visok pritisak

Oni koji pate od visokog pritiska bi trebalo da uvrste ovakav način ishrane u svoj životni stil.

Visok krvni pritisak može da ima ozbiljne zdravstvene komplikacije ako ga ne liječite, piše Lepa & Srećna. 

Srčani napad i moždani udar najteže su komplikacije hipertenzije koja često bude neprimijećena sve dok ne izazove veoma ozbiljne tegobe. Jedan od načina da spriječite skok pritiska ili da kontrolišete hipertenziju ako je već imate jeste da uvedete zdravu, uravnoteženu ishranu u svoj životni stil. 

Da li to znači da morate da se odreknete mesa? Svakako, ne! Međutim, treba da izbjegavate crvena mesa, što uključuje svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, kao i mesne prerađevine - šunku, slaninu i kobasice. Naime, ove namirnice pune su zasićenih masti i soli, podižu holesterol a time povećavaju i rizik od infarkta i šloga. 

Na jelovniku mogu da budu zastupljena posna mesa - ćuretina i piletina, a što češće treba da jedete i ribu. 

Gastronomski užitak nije time izbrisan - i sarma se može saviti sa mljevenom piletinom, a ćureće šnicle i ražnjići odlična su zamjena za masne svinjske krmenadle i ćevapčiće. Jedino, vodite računa da ne pretjerate sa soljenjem jela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.