Ublažite deformitet ravnih stopala na ovaj način
Ilustracija

Ublažite deformitet ravnih stopala na ovaj način

Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem.

Ravni tabani kod odraslih nastaju zbog gubitka čvrstine i elastičnosti svoda stopala. Ovaj deformitet može da bude uzrok pojave bolova prilikom dugotrajnog stajanja kao i hodanja i zato bi ga trebalo liječiti. 

"Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem, iako se sam deformitet ne može popraviti", kaže Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica" za Novosti.

"Ukoliko su ravna stopala posljedica reumatoidnog artritisa, prekomerne gojaznosti, nekih neuroloških bolesti ili šećerne bolesti, u tom slučaju bi trebalo da se liječi osnovni uzrok, svakako uz odgovarajuće uloške", ističe on. 

Za sprječavanje spuštanja svoda stopala savjetuju se i vježbe jačanja i istezanja mišića potkoljenice i stopala. 

"Ove vježbe pomažu u sprječavanju napredovanja deformiteta i u isto vrijeme smanjuju tegobe. Za određivanje vrste i intenziteta vježbi potrebno je najpre se posavjetovati sa stručnjakom za tu oblast", objašnjava Slavković. 

Ispravljanje ravnih tabana u velikoj mjeri otklanja tegobe i utiče na veću pokretljivost i bolju funkcionalnost. U isto vrijeme, kako kaže dr Slavković, sprječavaju se osovinski poremećaji skočnog zgloba i kolena, kao i deformiteti prednjeg dijela stopala i pete. Takođe, umanjuje se mogućnost pojave žuljeva koji mogu da postanu problematični i prerastu u hronične poremećaje. 

"Bez obzira na to da li ravna stopala uzrokuju tegobe ili se normalno funkcioniše, trebalo bi da se nose ulošci. Osim toga, u slučaju ovog deformiteta, vrlo je važno i regulisati povećanu tkelesnu težinu", zaključuje ortoped.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.