Radnici kafića i picerija u cijevima toaleta nalazili novčanice od 500 eura, godinu dana kasnije otkriveno zašto
Ilustracija

Radnici kafića i picerija u cijevima toaleta nalazili novčanice od 500 eura, godinu dana kasnije otkriveno zašto

Kada su u proljeće 2017. godine u više toaleta kafića i restorana u Ženevi pronađeni svežnjevi novčanica u apoeima od 500 eura, svi su bili u čudu.

Danas, nakon istrage koja je trajala godinu dana, sud je odlučio da preda pozamašnu sumu eura onima koji su te svežnjeve i pronašli, zbog čega švajcarski mediji o ovom događaju pišu kao o božićnoj bajci.

Zaposleni u banci UBS u Ženevi otkrili su da je WC banke začepljen oštećenim novčanicama od 500 eura, nakon čega su uspjeli da izvuku oko 40.000 eura, dok je ostatak završio u cjevima.

Novac su predali policiji koja je pregledom snimaka koji su nastali preko nadzorne kamere vidjeli tri žene i jednog muškarca kako nekoliko puta iz trezora odlaze do WC-a.

Istog dana su radnici restorana u istoj zgradi otkrili da je muški WC začepljen oštećenim novčanicama i izvukli su 8.500 eura.

U susjednom restoranu su čistačica i kuvar pronašli oko 26.000 eura u cijevima umivaonika.

Mjesec dana kasnije, zapušio se i WC obližnje picerije, a radnici su izvukli čepove mokrih novčanica, ukupno 60.000 eura.

Prošle zime jedan Španac je ispričao istražiteljima da novac pripada porodici njegove supruge kojoj su prijetili u Španiji pa je odlučila da prebaci novac u Švajcarsku. Nije objasnio zašto su novčanice oštećene i bačene, ali je do posljednjeg novčića vlasnicima tri zgrade nadoknadio nastale štete.

Španac je pušten nakon saslušanja jer uništavanje novčanica nije kažnjivo djelo u Švajcarskoj.

Pošto porodica nije tražila povrat nađenog novca, sud u Ženevi je odlučio da ga pokloni nalazačima, koji će od Francuske Banke dobiti nove i neoštećene novčanice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.