Otrovni gas u Crnoj Gori udiše 50 hiljada građana
Ilustracija

Pokazala sistematska istraživanja tog gasa opasnog po zdravlje ljudi

Otrovni gas u Crnoj Gori udiše 50 hiljada građana

U Crnoj Gori, kako se procjenuje 7,4 odsto stambenog fonda ima koncentracije aktivnosti radona iznad vrijednosti referentnog nivoa, pokazala su sistematska istraživanja tog gasa opasnog po zdravlje ljudi.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Crnoj Gori ima 247.354 stanova, što bi značilo da se u preko 18 hiljada stambenih jedinica mogu naći koncentracije radona iznad dozvoljenih vrijednosti, i da je njegovom štetnom dejstvu izloženo najmanje 50 hiljada građana.

Najveća prekoračenja radona iznad 300 Bq/m3 u stanovima registrovana su u Petnjici - 18,1 odsto stanova i Nikšiću 17 odsto. Nakon toga slijede Mojkovac, Danilovgrad, Šavnik, Plužine, Gusinje i Tivat. Najmanja prekoračenja registrovana su u Budvi i Baru.

"Značenje referentnog nivoa je da se izlaganje čovjeka radonu iznad njega smatra neprikladnim i da prioritetno treba biti smanjeno (optimizovano), tj. preporučuje se remedijacija (sanacija), ali da optimizaciju treba raditi i za nivoe radona manje od referentnog" navodi se u vladinom Programu zaštite od radona s akcionim planom za period 2019–2023. godine.

U tom dokumentu je konstatovano da u većini zemalja svijeta, pa i u Crnoj Gori, od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla, radon najviše doprinosi ozračivanju stanovništva.

Prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), udisanje radona je prvi po važnosti uzročnik karcinoma pluća kod nepušača, a drugi kod pušača.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.