Porošenko potpisao zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promijeni ime
Foto: AP

"Lakše napravti izbor kada su sve stvari nazvane svojim imenom"

Porošenko potpisao zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promijeni ime

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je danas zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promeni ime kako bi se jasno razlikovala od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Ukrajinska crkva je vijekovima bila dio RPC, ali su se neki pravoslavni ukrajinski velikodostojnici, uz podršku vlade, odvojili i formirali nezavisnu praoslavnu crkvu u Ukrajini.

Taj potez je došao u vrijeme sporenja Moskve i Kijeva zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i zbog njene podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Zakon koji je Porošenko potpisao naređuje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da u svom novom imenu eksplicitno pokaže svoj odnos prema Moskovskoj patrijaršiji.

Porošenko je rekao da će pravoslavnim vjernicima to olakšati izbor između nove nezavisne crkve i pravoslavne crkve koja je još povezana s Moskvom.

"Lakše je napravti izbor kada su sve stvari nazvane svojim imenom", naveo je ukrajinski predsjednik.

Iako Porošenko tvrdi da zakon ne krši vjerske slobode, Ukrajinska pravoslavna crkva je oštro protestovala, ocijenivši da je riječ o neustavnom pokušaju vlade da se miješa u oblast vjere.

Kada je ukrajinski parlament u četvrtak glasao o zakonu, više od 1.000 sveštenika i paroha Ukrajinske pravoslavne crkve protestovalo je zbog tog poteza ispred zgrade skupštine.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.