MANS: Poreska da najhitnije naplati Brkovićev dug
MANS

"Firmu gurnuo u ogromne gubitke"

MANS: Poreska da najhitnije naplati Brkovićev dug

Nadležni organi morali bi najhitnije da naplate dugovanja kompanije „Vektra Jakić” za poreze i koncesije, umjesto što se njenom vlasniku Draganu Brkoviću omogućava da bez ikakve odgovornosti na štetu državnog budžeta krši zakone Crne Gore, saopštili su iz MANS-a.

"Kada se ima u vidu da javne finansije zemlje tonu sve dublje, a da se Vlada enormno zadužuje kako bi servisirala svoje redovne obaveze, veoma je zabrinjavajuće da Poreska uprava još ništa ne preduzima kako bi naplatila dug pljevaljske kompanije od blizu deset miliona" naveli su iz MANS-a.

Oni su naveli da se vlasniku „Vektre Jakić” omogućava da u najvišem zakonodavnom domu govori o koncesionom ugovoru i razlozima zbog kojih ne plaća obaveze državi, te da demonstrira drskost privilegovanog biznismena, kojem se godinama „gleda kroz prste”.

Dodali su da je sučaj „Vektre Jakić” jedan od primjera porazne politike, u kojoj je privilegovani biznismen za sitni novac došao do vrijedne kompanije i sa kojim je istovremeno potpisan ugovor o koncesiji na neopravdano dug rok od čak 30 godina.  

"Međutim, on ne samo da nije poštovao ugovor, već je firmu gurnuo u ogromne gubitke, pa su na kraju 2017. oni iznosili nestvarnih 44 miliona eura. Ali sve to nije smetalo Vladi da ga u međuvremenu podrži sa kreditom iz Abu Dabi Fonda, za čije vraćanje upravo ona garantuje, pa bi ceh tih odluka mogao doći na naplatu kod svih poreskih obveznika", kazali su iz Mansa.

Na kraju, su poručili da treba ukazati da slučaj „Vektre Jakić” pokazuje i da ima dovoljno elemenata da se u njega najhitnije uključi državno tužilaštvo, kako bi ispitalo ukupno poslovanje pljevaljske kompanije i njen izvoz drvne građe, kao i kršenje ugovornih odredbi i ostalih obaveza.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.