Cipras:  EU da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da razmišlja defetistički i sa pozicije straha
Aleksis Cipras

Pristupanje Srbije EU veoma značajno za budućnost regiona

Cipras: EU da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da razmišlja defetistički i sa pozicije straha

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas u Beogradu da Evropska unija po pitanju proširenja mora da donese "pozitivnu odluku" po ljude na Balkanu, a ne da "razmišlja defetistički i sa pozicije straha", kao i da je pristupanje Srbije EU veoma značajno za budućnost regiona.

"Imamo poteškoća koje moraju biti prevaziđene i kada je riječ o ovim važnim pregovorima želimo da prenesemo poruku optimizma i da sve zemlje Balkana moraju da slijede primjer koji smo danas postavili i moraju da ispune obaveze i reformišu se u skladu s evropskim tekovinama da bi pristupile EU, da poštuju međunarodno pravo, prava manjina i vladavinu prava. Srbija ispunjava te kriterijume a drugi moraju da prate taj put", rekao je Cipras na konferenciji s liderima Srbije, Rumunije i Bugarske, Aleksandrom Vučićem, Vjorikom Dančilom i Bojkom Borisovom.

srbijabugarskarumunijagrckae1545486099502

Foto: Tanjug/AP

Cipras je naveo da se razgovaralo i o reviziji evropskog sistema azila kao jednom od prioriteta rumunskog predsjedavanja EU.

"Austrijsko predsjedavanje to pitanje nije pomjerilo naprijed i kroz rumunsko predsjedavanje otvorićemo mu put. Ne možemo nastaviti s principom da prva zemlja koja primi migrante snosi sav teret. To je kjučno pitanje i tiče se cijele Evrope. Moramo da se držimo i principa solidarnosti i podijelimo tražioce azila među sobom", rekao je grčki premijer.

Cipras je naveo da se na sastanku razgovaralo i o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kao i sporta.

"Pokazujemo simboliku saradnje i pokušavamo da pretvorimo Balkan u nekoga ko će da prednjači u Evropi i svijetu. Ako želimo da uspijemo u ovim projektima, to ćemo učiniti ujedinjeni", rekao je grčki premijer.

vuci

Vučić i Cipras

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.