Svečanost povodom vijeka od Božićnog ustanka 6. januara na Cetinju

Svečanost povodom vijeka od Božićnog ustanka 6. januara na Cetinju

Na Cetinju će se 6. januara u organizaciji Ministarstva odbrane svečano obilježiti 100 godina od Božićnog ustanka, najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

Svečanost će se organizovati na spomeniku učesnicima i stradalnicima Božićnog ustanka na Bajicama i u Zetskom domu.

Povodom vijeka od Božićnog ustanka na Cetinju će govoriti premijer Duško Marković, ministar odbrane, mr Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje, mr Aleksandar Kašćelan. 

Na spomenik će u 11 h biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore. Tom prilikom, orkestar Vojske Crne Gore intoniraće državnu himnu, nakon čega će na novosagrađenom gumnu pored spomenika biti izveden kratki resital. U podne će u Zetskom domu biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. Na svečanoj akademiji biće izveden dramski dio sa tematikom iz Ustanka, čiji je reditelj Željko Sošić, poznat po svojoj televizijskoj seriji “Božićni ustanak” i aktuelni umjetnički director CNP-a - stoji u najavi.

Spomenik u Bajicama otkriven je prije 10 godina, povodom 90-godišnjice ustanka. Spomenik će do obilježavanja 100 godina od ustanka dobiti novo ruho, sa tradicionalnim gumnom i prilaznim stepeništem.


Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.