Tuzla: Baklava od 800 kilograma za Ginisa
ilustracija

Tuzla: Baklava od 800 kilograma za Ginisa

U okviru manifestacije „Gastro šou“, u Tuzli je predstavljena baklava teška 800 kilograma, isječena na 15.200 komada, koja će, kako su najavili organizatori, ući u konkurenciju za najveću na svijetu.

Po jedan komad baklave namijenjen je rudarima, koji danas obilježavaju svoj dan, ali i prvacima iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka, prenio je Klix.ba.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnoj recepturi staroj nekoliko decenija.

„Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše nane i majke, po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i poslastičara koji su radili deset dana“, naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu.

Portparol manifestacije „Gastro šou“ Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svijetu.

U ovoj tradicionalnoj poslastici, koja je pripremljena od halal proizvoda, pored rudara i osnovaca, uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i Dječje javne kuhinje u Lukavcu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.