Podgorica dobila 6 pametnih klupa
Foto:PG Biro

Podgorica dobila 6 pametnih klupa

Podgorica je danas dobila 6 pametnih klupa što je tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija u Glavnom gradu.

U okviru aktivnosti u pravcu implementacije koncepta „Smart city“ u Glavnom gradu, pokrenut je pilot projekat uvođenja savremenih tehnologija koje se, između ostalog, odnose na promociju korišćenja solarne energije. Izvršena je nabavka 6 „pametnih“ klupa nove generacije, koje putem instaliranih fotonaponskih modula, akumuliraju sunčevu energiju, kao jedini izvor napajanja.. Generisana solarna energija omogućava prikupljanje informacija o vremenskim parametrima koji će biti dostupni građanima preko aplikacije koju će Glavni grad razviti u narednom periodu. Klupa posjeduje pristupnu WiFi tačku, senzor za kišu koji isključuje klupu u slučaju jakih padavina, ugrađeno LED svjetlo koje noću osvjetljava prostor u neposrednoj blizini. Korisnici imaju i mogućnost bežičnog punjenja uređaja novije generacije (koji podržavaju bežično punjenje), kao i standardnog punjenja uređaja putem dva USB priključka -  saopšteno je iz PG Biroa.

Klupe su postavljene na pet gradskih lokacija, koje zadovoljavaju primarni uslov za funkcionisanje klupe – direktna izloženost suncu, a uzeta je u obzir i frekventnost kretanja građana i to 2 klupe na Trgu nezavisnosti, po jedna na Trgu Argentina, Rimskom trgu, uz Trg Vojvode Bećir-Bega Osmanagića (Stara Varoš, ispred Prirodnjačkog muzeja), te na Zabjelu u ul. 27. marta (preko puta osnovne škole „Vuk Karadžić“).

Image121030x773

Foto:PG Biro

Dragutin-Drago Đeković, šef Službe za međunarodnu saradnju saopštio je da je ovo tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija u Podgorici i njihovoj aplikaciji u oblasti očuvanja životne sredine.

Uskoro će Glavni grad postaviti mrežu senzorskih stanica koje će u kontinuitetu mjeriti parametre kvaliteta vazduha, a u januru 2019. godine počinje realizacija prve faze zamjene javne rasvjete lampama LED tehnologije, najavljuju iz Glavnog grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.