POKS: Srbija da Crnoj Gori da Kuću cveća za Njegoševu kapelu

POKS: Srbija da Crnoj Gori da Kuću cveća za Njegoševu kapelu

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) predlažio je srpskim i crnogorskim vlastima da se izvrši zamjena Titovog spomen kompleksa na Dedinju za staru srušenu Njegoševu kapelu.

"Kuću cveća treba izmjestiti u Crnu Goru jer će ona crnogorskom režimu biti svojevrsno svetilište, a oni neka srpstvu vrate kamenje stare Njegoševe kapele na Lovćen, koju je Tito porušio. Od njega će narod sazidati svetinju dostojnu velikoga djela i imena besmrtnog Petra II Petrovića Njegoša, koji zvaničnoj Crnoj Gori više ne treba", kazao je Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS.

Smatraju da bi ovaj predlog trebao da bude prihvatljiv za obje strane.

"Crna Gora bi dobila kapu i povratila svoj obraz pred Bogom i pred ljudima, a Srbija bi izgubila jednu od najsramnijih i najskupocjenijih mrlja u svojoj novijoj istoriji i dobila jedan od najživljih temeljnih spomenika, Njegoševu kapelu, koju je obnovio 1925. godine srpski Kralj Aleksandar Karađorđević, unuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića Njegoša", saopštili su iz POKSa.

Ovu inicijativu su, kako se navodi, podržali brojni intelektualci, nestranačke ličnosti, među kojima su akademik Matija Bećković, profesor Milo Lompar, istoričar umjetnosti Nikola Kusovac, pjesnik Blagoje Baković i mnogi drugi

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.