2025. ambiciozan, ali ne i nerealan cilj za učlanjenje Zapadnog Balkana u EU
Johanes Han

I EU mora da ispuni svoje obaveze

2025. ambiciozan, ali ne i nerealan cilj za učlanjenje Zapadnog Balkana u EU

Integracija Zapadnog Balkana u EU jedini je način da se region održi u miru, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

"Moramo da promovišemo ekonomsku saradnju i vladavinu zakona na Zapadnom Balkanu kako bi zemlje ovog regiona dostigle nivo EU i imale realnu perspektivu za pristupanje", rekao je Han u intervjuu za njemački list Handelsblat.

On je naveo da ne može da odredi konkretne datume, ali da je 2025. godina veoma važna za kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana, što je široko prihvaćeno i u EU. 

Dodao je da bi "2030. godina bila previše daleko za zemlje kandidate da se motivišu da intenziviraju svoje napore". 

Han ipak ističe da je jedna stvar jasna, a to je da mora da postoji jasna posvećenost ka vladavini prava i borbi protiv korupcije na Balkanu. 

"Godina 2025. je ambiciozan, ali ne i nerealan cilj za učlanjenje u EU za zemlje koje su najviše postigle na tom putu. To znači da se pregovori moraju završiti do 2023. godine. Takođe, riječ je o kredibilitetu EU. Kada zemlje kandidati ispune svoje obaveze, mi moramo da ispunimo naša obećanja", rekao je evropski komesar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.