Poljoprivreda sve više prepoznata kao šansa za uspješan biznis
Simović otvorio “Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda”

Simović u Nikšiću otvorio “Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda”

Poljoprivreda sve više prepoznata kao šansa za uspješan biznis

Ostvareni rezultati u sektoru poljoprivrede najbolja su potvrda da se u tom sektoru sve više prepoznaje poslovna šansa i mogućnost za uspješan biznis, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, otvarajućí u Nikšiću V Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda.

Simović je kazao da postignute rezultate potvrđuju i ovakvi događaji na kojima se promovišu domaći proizvođači i njihovi proizvodi, kakav je i Sajam u Nikšiću, a koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača.

Sajam lokalnih proizvoda organizuje Opština Nikšić, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tehnopolisa i NVO “Mreža za ruralni razvoj”. Ovogodišnji partner Sajma je Opština Bijelo Polje koja je podržala učešće proizvođača sa područja te opštine.

484027873292487376757792792038851923673088n

Potpredsjednik je izrazio zadovoljstvo i prilikom da se proizvođačima obrati u Nikšiću jer je to, kako je rekao, grad vrijednih i dobrih domaćina, uspješnih preduzetnika i odgovorne lokalne samouprave.

„Zadovoljstvo je i što ovaj Sajam postaje sve masoviniji, što je ove godine okupio rekordnih 250 izlagača, i što imamo i proizvođače, ne samo sa područja Nikšića i Bijelog Polja, nego i iz Pljevalja, Mojkovca, Berana, Petnjice, kao i sa juga, iz Ulcinja, Bara, Kotora i Herceg Novog. To je najbolja potvrda da poljoprivreda Crne Gore ide koracima napretka“, kazao je Simović.

483826673292485443424652025577843185942528n

On je poručio poljoprivrednim proizvođačima da će Vlada nastaviti da stvara pretpostavke za dalje unapređenje poljoprivrede i njen napredak.

„Već sada mogu da kažem smo obezbijedili značajna sredstva podrške, kako kroz nacionalni budžet, tako i kroz izdašne evropske pretpristupne fondove, za podršku svim sektorima poljoprivrede, kako u primarnoj proizvodnji, tako i preradi", kazao je Simović.

Zajedno i partenerski do novih iskoraka

U narednom periodu, kako je dodao, nastaviće se i praksa partnerskog i zajedničkog rada na terenu.

„Nastavićemo  sa kontinuiranom komunikacijom i našim zajedništvom kao jedinom mogućom formulom za naše zajedničke nove iskorake. Nastavićemo partnerstvo sa lokalnim samoupravama, partnerstvo sa vrijednim domaćinima i uspješnim preduzetnicima, partnerstvo sa međunarodnim organizacijama sa nivoa EU i drugih bilateralnih projekata. Kao i do sada bićemo zajedno na terenu, bićemo i na sjeveru i na jugu, da se zajedno radujemo zajedno našim budućim infrastrukturnim projektima koje treba da uradimo u ruralnim predjelima Crne Gore, zajedno na novim brojnim radionicama gdje ćemo upoznavati naše proizvođače sa novim mogućnostima koje ćemo kreirati u narednoj godini. Bićemo zajedno da se radujemo svim tim uspjesima“, poručio je Simović.

484122213292486910091175114223271100809216n

On je poželio učesnicima sajma da ostvare zacrtane ciljeve, da na sajmu imaju uspješnu prezentaciju, da kupci prepoznaju omiljene, autohtone, bezbjedne i kvalitetne proizvode.

Na manifestaciji koja se održava u Sportskom centru Nikšić i koja je iz godine u godinu sve masovnija, svoje proizvode izložilo je ove godine oko 250 proizvođača sa područja Nikšića i ostalih crnogorskih opština.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo što je peti po redu Novogodišnji sajam, u relativno kratkom roku opravdao očekivanja organizatora, jer, kako je kazao, polako, ali sigurno postaje jedan od nikšićkih bredova i događaj kojem se raduju i izlagači i posjetioci.

“Uspjeli smo da za protekle četiri godine afirmišemo značaj i osnažimo poljoprivrednu proizvodnju, ali i da naše sugrađane podržimo u namjeri da se bave izradom suvenira, umjetnina i rukotvorina. Da smo napravili dobar posao svjedoči i ogromno interesovanje i rekordnih 250 izlagača ove godine. Posebno raduje što se izlagači ozbiljno pripremaju i po nekoliko mjeseci ranije kako bi na ovom sajmu ponudili svoje najbolje i najkvalitetnije proizvode”, kazao je Grbović.

On je izrazio uvjerenje da će značajna ulaganja u razvoj ruralnih područja i poljoprivrede i promotivne aktivnosti, poput ovog sajma, doprinijeti unapređenju i promociji domaćih proizvoda, kao i da će građani u sve većoj mjeri kupovati domaće proizvode.

Na otvaranju sajma obratio se i predstavik Opštine Bijelo Polje, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović, koji je ujedno prenio pozdrave predsjednika Opštine Petra Smolovića.

Ćorović je kazao da ovakve manifestacije doprinose promociji same poljoprivrede i dobar su način za povezivanje poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore i regiona, što samim tim utiče na ukupnu konkuretnost domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, opštine kao što su Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja i druge treba da budu zamajac ukupnog razvoja poljoprivrede Crne Gore, "pa je očekivano da upravo one budu pokretači ovakvih susreta”.

On je istakao i da Bijelo Polje ulaže značajna sredstva i napore da unaprijedi poljoprivredu i ruralna područja na prostoru te opštine, jer prepoznaju poljoprivredu kao razvojnu šansu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.